Početna - GOSPODARSTVO - Marina Lovrić Merzel ipak pada!

Marina Lovrić Merzel ipak pada!

Iako se Sisačko-moslovačka županica dobro čuvala od kompromitacija na posljetku joj je ipak, uslijed rasta moći,  pala koncentracija!

Kako doznajemo iz neslužbenih ali dobro informiranih izvora bliskih DORH-u ipak se steže obruč oko županice Merzel. Od samog početka “afere Merzel” bilo je sasvim jasno da je županica u svojoj županiji neprekosnoveni vladar u svakom segmentu. Uslijed te silne moći koju je stvarala koketiranjem i političkim koaliranjem Merzelica je jednostavno sebi davala za pravo da razno raznim pogodovanjima prekoračuje svoje ovlasti i izlazi izvan okvira zakonitosti. Pritom jednostavno nije vodila računa o tome da bi moglo doći do spornih situacija koje više neće moći kontrolirati i prilagođavati istinu svojim interesima.

Ono oko čega su se istražitelji najviše “zakačili” jest propali projekt prodajnog salona Renault u Sisku čiju je zgradu u fazi gradnje za 9,8 milijuna kuna kupila Sisačko-moslovačka županija, a za potrebe izgradnje hitnog medicinskog trakta. To što je sporno u toj kupnji i zašto se osnovano sumnja da je županica Merzel u najmanju ruku prekoračila svoje ovlasti jest činjenica da je zgrada plaćena dvostruko više nego što je vrijedila u trenutku kupnje. Prema najvećim procjenama, koje su čak i iznad tržišnih kretanja vrijednosti, ta nekretnina je procijenjena na 5 milijuna kuna. Hrvatskom građaninu i našim čitateljima neće biti teško povući paralelu ove afere sa aferama HAC-a, Fimi medija i drugih pa bi se čak moglo ironično reći da smo u ovom slučaju  još “dobro prošli” gledajući to iz perspektive farbanja tunela koje je čak plaćeno šest puta više nego što je bilo osnovano.

U ovoj makinaciji Sisačko-moslovačkoj županici i ostalim akterima te priče pogodovala je i sama porezna uprava koja je navodno procijenila nekretnine na iznos od 10 milijuna kuna. Međutim, one upućene u slučaj ni malo ne čudi jer je pročelnica porezne uprave u Sisku dobra prijateljica i bliska suradnica Marini Lovrić Merzel. Kada već spominjemo i taj bahatluk, poreznici sebi potpuno neovlašteno i na zakonu neutemeljeno daju za pravo da sami procjenjuju vrijednost nekretnine i tako utvrđuju poreznu osnovicu. Upravo takva praksa poreznika pogoduje kriminalu jer “obični” porezni obveznici nerijetko plaćaju, na primjer, porez na promet nekretnina gotovo isto koliko su platili nekretninu. Zašto? Zato što porezno tijelo negdje u svojoj bazi podataka utvrđuje prosjek kretanja tržišnih vrijednosti na pojedinom lokalitetu prema prijavama poreznih obveznika koji prijavljuju visinu kupoprodajne svote. Međutim, valja istaknuti da ova kupoprodajna svota od 9,8 milijuna kuna ulazi u izračun prosjeka tržišnih kretanja u evidenciji porezne uprave u Sisku za takve vrste nekretnina na tom lokalitetu. Zato će sutra neki pošteni kupac koji takvu identičnu zgradu plati svom prodavatelju recimo 4 milijuna kuna, umjesto 200 tisuća kuna poreza ( 5%) platiti 500 tisuća kuna poreza jer se eto u bazi podataka porezne uprave Sisak navodi podatak da takva zgrada vrijedi gotovo 10 milijuna kuna. Upravo bi iz ovakvih razloga trebalo osigurati da procjenu vrijednosti nekretnina vrši ovlašteni vještak za nekretnine ili da se jednostavno za poreznu osnovicu uzima onaj iznos koji je naveden u ispravi kojom se nekretnina stječe/otuđuje, osim ukoliko postoji dokaz da taj iznos ne odgovara stvarno ugovorenoj i isplaćenoj kupoprodajnoj svoti.

Bilo kako bilo, sada je sasvim jasno da se obruč oko županice steže i da će ista sasvim sigurno svoju nevinost morati dokazivati pred sudom. Ukoliko vladajuća garnitura ima imalo vjerodostojnosti i ukoliko se nije pomirila sa tim da će slijedeće parlamentarne izbore izgubiti, onda je realno očekivati da županica svoju fotelju u uredu županije neće grijati ovog proljeća.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...