Početna - IZDVOJENO - Marunada 2016. Liganj, Dobreć, Lovran
marunada

Marunada 2016. Liganj, Dobreć, Lovran

Stigla je jesen, a stiže i ovogodišnja fešta od maruna- 43. Marunada. Tradicionalna, poznata i jesenski šarena gastromanifestacija koja je  ušla u sam vrh europske ponude, posvećena endemskom lovranskom kestenu, ove godine doživjet će svoje 43. izdanje koje će se održavati u Lovranu, Lignju i Dobreću  kroz čitav listopad.

Marunada počinje ovu  subotu, 8. listopada, mimohodom od hotela Bristol do Trga slobode gdje će se u 11.30 sati održati svečano otvaranje. Nastupit će Puhački orkestar Lovran, Dječji vrtić Lovran, Folklorni ansambl ”Zora” iz Opatije, Učenički dom Lovran te Dječji dom ”Ivana Brlić Mažuranić” iz Lovrana.

Nakon toga fešta će se preseliti u Liganj gdje će već od 11 sati za zagrijavanje biti zadužen DJ Vedran, nakon čega će ga od 12 do 14 satina pozornici zamijeniti Klapa Opatija. Poslijepodnevnu ”šihtu” od 15 do 19 stai odradit će Edi Lazarić, Kokonić & Makso, a navečer nastupaju Zastoj Band te Masters Band.

Nedjeljni program tog vikenda također će otvoriti DJ Vedran od 11 sati, a od 12 do 16 sati posjetitelje će zabavljati kvartet Asi. Tamburaški sastav Arija iz Senja nastupit će od 16 do 18 sati, a večernji dio programa pripast će bandu Marinero.

Uz tradicionalnu ponudu maruna, pečenih maruna, kolača i ostalih slastica od maruna, domaća jela, prigodna jela s marunima, med od maruna, medice i druge žestice, posjetitelji će moći doživjeti i druge zanimljivosti – izložba gljiva i sajam cvijeća, te etno-izložba udruge Ognjišće u Društvenom domu Liganj.

Vikend iza, u subotu 15. i nedjelju 16. listopada, glavni program Marunade seli se u Dobreć, a u Lovranu, na parkiralištu Brajdice će se održati sajam robe široke potrošnje, ovog puta obogaćen ponudom maruna i kolača od maruna.

U Dobreću će od 14 sati nastupiti grupa Lucky Band, u 20 sati zamijenit će ga Ansambl Roka Žlindre iz Slovenije, a od ponoći do 1 sat ujutro trajat će ”pijana ura na rakija baru”. Nedjeljni program bit će, barem u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima, posvećen najmlađima, jer od 11 do 16 sati održat će se Kreativna radionica za djecu u organizaciji Društva ”Naša djeca” Opatija. Puhački orkestar Lovran nastupit će točno u podne, a nakon njih na bini će se izmijeniti grupa Point od 13 sati, Mići Čakavci od 14.30 sati i tamburaši od 15 sati, da bi se u 17 sati ponovo vratila grupa Point koja će posjetitelje zabavljati do ranih jutarnjih sati.

U međuvremenu, od 15.30 sati održat će se radionica izrade kolača od maruna, a od 12 do 17 sati trajat će organizirani posjet autohtonim konobama s degustacijama vina, maruna, kolača od maruna i ostalih proizvoda od maruna.

Posljednji vikend Marunade pripada Lovranu, i ove godine taj će završnio dio fešte trajati tri dana, tijekom kojih će se održati i mini-sajam autohtonih proizvoda s područja Grada Petrinje. U petak, 21. listopada, glavni dio programa bit će Mića Marunada, čije će se jubilarno 10. izdanje održati od 13 do 18 sati, a uključivat će radionice za djecu i prigodan dječji program u organizaciji DND-a Opatija. Uz DJ Vedrana, u glazbenom programu izmjenjivat će se čak tri grupe – Brevis Band nastupat će od 18 do 20 sati, Trio Rio & Jozefina od 20 do 22 sata, a band Tri kralja nakon toga, do jutarnjih sati. Istog dana u 18.30 sati u Galeriji Laurus Luka Skorić održat će predavanje ”Frančići – štorija od mesta i od pošti” u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Lovran. Oko 20 sati očekuje se i dolazak sudionika godišnje skupštine Hrvatske udruge Karnevalista, koju organizira Pusno društvo Toronjera.

U subotu, 22. listopada, program će početi već od 10 sati uz DJ Vedrana, a od 11 do 13 sati na parkiralištu Brajdice očekuje se nastup KUD-a Lovor iz Lovrana i gostiju među kojima će biti Mješoviti zbor DVD Opatija, Mješoviti zbor Vrelo Fužine, Mješoviti pjevački zbor Grisium iz Gržnjana, Župni zbor Svetog Jurja Brseč te Klapa Mirakul Veprinac. Od 13 sati nastavlja se glazbeni program uz Tamburaški sastav Arija iz Senja, a u 15 sati kreće grupa Pešekani, dok je od 18 do 19 sati predviđeno ”razgibavanje” uz Chikaz Zumba Fitness. DJ Vedran glazbom će popuniti ”rupu” do 20 sati kada nastupaju Neno Belan & Fiumens i Zastoj Band, a fešta će potrajati do ranih jutarnjih sati.

Istoga dana u hotelu Lovran održat će se sjednica Predsjedništva Hrvatske udruge Karnevalista te maškarano druženje sudionika godišnje skupštine Hrvatske udruge Karnevalista. Posjetitelje posljednjeg dana Marunade, u nedjelju 23. listopada, očekuje bogat glazbeni program. Uz DJ Vedrana, koji će za svojim pultom biti već od 10 sati, nastupit će Trio Asi od 12 sati, Klapa Nevera od 14 sati, Puhački orkestar Lovran od 16 sati, Duško Jeličić Dule od 17.30 sati te Karin Kuljanić i Mario Lipovšek Battifiaca od 19 sati.

U sklopu Marunade održat će se i bogati izložbeni i sportski program. Galerija Laurus ugostit će čak dvije izložbe – do 10. listopada trajat će postav ”EMO Hum 2016” autora Emila Omana, a od 15. listopada do 2. studenog galerija će biti ispunjena dječjim radovima, zahvaljujući izložbi ”Jeseni u čast – Marunada 2016” za koju su postav spremili polaznici Likovno kreativne radionice Društva ”Naša djeca” Opatija uz voditeljicu Vanju Kusturin Zukić.

U sportskom programu, već 8. listopada od 8.30 do 10.30 sati na lovranskom mulu održat će se susret oldtimera Liburnia klasik kluba iz Opatije, a od 10 sati kreće planinarski pohod ”Marunada 2016” u organizaciji PD Knezgrad, na ruti od Lovranske Drage preko Babina groba do Lignja.

Tjedan dana kasnije, 15. listopada, na lovranskom mulu održat će se natjecanje u športskom ribolovu ”7. kup Mića žajica”, otvoreno natjecanje škola ribolova liburnijskih klubova za kategoriju kadeta do 12 godina u organizaciji ŠRD ”Zubatac” Lovran.

Sportski najbogatiji bit će posljednji vikend Marunade – u subotu 22. listopada održava se Malonogometni turnir u organizaciji Udruge mladih Pod marun Lovran, na školskom igralištu od 10 sati, trening regata Marunada 2016. godine u akvatoriju ispred Jedriličarskog kluba ”Istra” s početkom u 12 sati, te rekreativni enduro-spust Mrak Bike na ruti Poklon – Vela Učka – Mala Učka – Lovran s početkom u 16 sati.

Dan kasnije, u nedjelju 23. listopada, od 9 do 20 sati održat će se pozivni boćarski turnir ”Marunada 2016.” u organizaciji BK Lovran, te 14. orijentacijska biciklijada Giro di Marunada, na ruti Lovran – Lovranska Draga – obronci Učke – Lovran sa startom u 11 sati s Trga slobode.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...