Početna - IZDVOJENO - Matanićev “Zvizdan” predstavnik Hrvatske na 88. Oscaru
zvizdan
web

Matanićev “Zvizdan” predstavnik Hrvatske na 88. Oscaru

Film “Zvizdan” Dalibora Matanića u produkciji “Kinorame” predstavljat će Hrvatsku na 88. nagradi “Oscar” Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u natjecateljskoj kategoriji za najbolji film na stranome jeziku, izvijestilo je u srijedu Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD).

HDFD u priopćenju podsjeća da, kao i svake godine, odabire dugometražni igrani film koji će predstaviti Hrvatsku u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova.

Navodi se da se, od pozvanih filmova iz ovogodišnje hrvatske produkcije, odazvalo sedam filmova, a o odabiru filma odlučivala je komisija od 15 članova HDFD-a iz svih strukovnih ogranaka toga društva.

Komisija HDFD-a odlučivala je između sedam prijavljenih filmova, a oni su abecednim redoslijedom: “Iza sna” redatelja Igora Filipovića u produkciji “Jamat produkcije”, “Ljubav ili smrt” redatelja Daniela Kušana u produkciji “Kinorame”, “Kosac” redatelja Zvonimira Jurića u produkciji “Kinorame”, “Takva su pravila” redatelja Ognjena Sviličića u produkciji “Maxima filma”, “Ti mene nosiš” redateljice Ivone Juka u produkciji “4Filma”, “Zagreb cappucino” redateljice Vanje Sviličić u produkciji “Maxima filma”.

Radnja filma “Zvizdan” događa se u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Film “Zvizdan” do sada je osvojio nekoliko filmskih nagrada i nominacija, među kojima i nagradu međunarodne konfederacije umjetničkih kina CICAE na Sarajevo Film Festival 2015, Sarajevo, te Veliku Zlatnu arenu na ovogodišnjem, 62. Pulskom filmskom festivalu.

Izvor: HINA

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...