Početna - IZDVOJENO - Međunarodni dan biološke raznolikosti, Opatija
smoothie

Međunarodni dan biološke raznolikosti, Opatija

Udruga Žmergo, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i njihov Klub 60+ te učenici Ugostiteljske škole Opatija, pozivaju sve zainteresirane građane i posjetitelje Opatije da im se 22. svibnja pridruže na terasi ispred Kluba 60+ na adresi Maršala Tita 86, gdje će od 9 do 11 sati obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti izradom i degustacijom raznih voćnih i povrtnih kombinacija smoothie napitaka.

– Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se u svijetu već 24 godine, a ove godine obilježit ćemo ga i u Opatiji, a s ciljem podizanja svijesti i razumijevanja biološke raznolikosti i njezine važnosti. Gubitak biološke raznolikosti globalno je povezan, a neki od uzroka su negativne posljedice poljoprivredne djelatnosti, onečišćenja okoliša (tla, vode i zraka), urbanizacije prostora i globalnih klimatskih promjena. Ovom manifestacijom upravo se skreće pozornost na gore spomenute uzroke i to pripremanjem smoothie napitaka, stavljajući naglasak na organske, lokalno uzgojene namirnice. Cilj manifestacije je promovirati održive prehrambene sustave i koncept „nula otpada“ (tzv. zero waste), stoga će se ostaci od voća i povrća posebno odlagati u kućne kompostere. Nastali biološki otpad preuzet će učenici Ugostiteljske škole Opatija i odnijeti ga u školske kompostere. Novopostavljena školska kompostana školi su omogućena kroz Žmergov europski projekt EAThink2015 kako bi učenici učili učinkovito i održivo upravljati organskim otpadom, kako onim iz školske kuhinje tako i onim nastalim provođenjem javnih građanskih akcija te proizvoditi humus za potrebe škole te po mogućnosti i lokalne zajednice. Ove iznimno popularne i zdrave napitke pripremat će članovi i volonteri Udruge Žmergo uz pomoć učenika i Žmergovih EVS volontera iz Španjolske i Francuske te članova i volontera Kluba 60+. Ovom akcijom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti podržat ćemo i manifestaciju Hrvatska volontira kojoj je cilj mobilizirati čim veći broj volontera i organizatora volontiranja na nacionalnoj razini kako bi se prepoznao izniman značaj volontiranja za doprinos društvu u cjelini. Dođite po svoj smoothie, poručili su organizatori uz napomenu da se događaj realizira u sklopu projekta Žmergov ekološki centar kojeg financijski podupire Grad Opatija.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Zvončarske grupe Općine Matulji se sastale s epidemiologom

Srijedu su se predstavnici Općine Matulji sastali sa predstavnicima zvončarskih grupa Općine Matulji kako bi razgovarali o nadolazećim pusnim danima ...