Početna - IZDVOJENO - Međunarodni dan sestrinstva
dan-sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva

U organizaciji Medicinske škole u Rijeci, Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Fakulteta zdravstvenih studija i Doma zdravlja PGŽ-a, u petak 12. svibnja obilježit će se Međunarodni dan sestrinstva 2017. godine. Ovaj datum obilježava se diljem svijeta na dan rođenja začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, znane kao Dama sa svjetiljkom.

Kako je tema ovogodišnjeg obilježavanja zdravo starenje, u dogovoru s Domom za starije osobe „Kantrida“ fokus akcije je usmjeren na projekte namjenjene starijoj populaciji. Prigodne aktivnosti organizirat će se od 11.- 13. svibnja kroz različite kulturno-zabavne i radno-kreativne programe posvećene zdravom i dostojanstvenom starenju.

Tako će u četvrtak, 11. svibnja, učenici Medicinske škole u Rijeci i studenti Fakulteta zdravstvenih studija, uz druženje s članovima Klubova starijih osoba Potok, Bulevard i Zamet, organizirati različite radionice. Predviđene su društvene igre poput tombole, pantomime u parovima, karata ili šaha, a održat će se i edukativno predavanje na temu uporabe lijekova u starijoj životnoj dobi uz mjerenje krvnog tlaka prisutnim umirovljenicima.

U petak, 12. svibnja, na Korzu, Trg 128. brigade HV-a, od 9 do 13 sati, organizirat će se javno- zdravstvena akcija posvećena zdravom starenju. Aktivnosti uključuju podjelu edukativnih brošura, mjerenje vitalnih funkcija (krvni tlak i puls) te razine šećera u krvi. Akciju će provoditi učenici koji se školuju za zanimanje medicinska sestra/tehničar u Medicinskoj školi u Rijeci te studenti sestrinstva Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

Isti dan, od 12 do 13 sati, u Vijećnici Grada Rijeke, upriličit će se javna tribina sa stručnim predavanjima posvećenim zdravom starenju.

Posljednji dan akcije, u subotu 13. svibnja od 10 do 13 sati, na Molo Longu se organizira sportsko-rekreativni program kroz šetnju riječkim lukobranom uz doručak za članove klubova za starije osobe. Također, učenici za zanimanje fizioterapeutski tehničar Medicinske škole u Rijeci će sa zainteresiranim građanima provoditi vježbe prikladne njihovoj dobi.

Posebnost obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva je i ovogodišnja 70-ta obljetnica školovanja medicinskih sestara u gradu Rijeci.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novi prihodovni cenzusi i iznos jednokratne pomoći u Odluci o socijalnoj skrbi

Novost je i subvencija u iznosu 25 posto produženog boravka za djecu roditelja koji primaju dječji doplatak Grad Kastav uz ...