Početna - IZDVOJENO -  Međunarodni dan vila
vile
web

 Međunarodni dan vila

Opatijska Udruga za razvoj kulture mladih „Kulturni front“ već drugu godinu za redom organizira manifestaciju za djecu, ali i sve ostale ljubitelje bajki i fantastike – Međunarodni dan vila (International Fairy Day). Manifestacija će se održati u srijedu, 24. lipnja 2015. god. u Parku i Vili Angiolina u Opatiji, s početkom u 17:00 sati, te će trajati do ranih večernjih sati.

S obzirom na uspješnost i dobru posjećeno prošlogodišnje manifestacije, organizatori su ove godine dodatno motivirani da nastave s obilježavanjem Dana vila i to s bogatijim programom od prošlogodišnjeg.

Prema legendama na taj dan, na Ivanje, kad je dan najdulji, a noć najkraća, granica između dimenzija različitih svjetova postaje vrlo tanka, pa vile dolaze iz svojih eteričnih svjetova u materijalni svijet ljudi i pozivaju ih da im se pridruže u slavlju. Ovu legendu i proslavu dana vila je popularizirala američka ilustratorica Jessica Galbreth, koja je poznata upravo po svojim ilustracijama vila i vilin-svjetova, te je tako slavlje ovog dana bajki, mašte i čarolija postalo globalno popularno među djecom diljem svijeta.

Sam program počinje u 17:00, a ideja je zadovoljiti ukuse i malih i velikih ljubitelja vila i bajki. Za najmčađe tu će biti kazališna predstava „Čudesna koliba“ umjetničke organizacije Kreativni laboratorij suvremenog kazališta Kila, niz kreativnih radionica (izrada šešira Petra Pana, cvjetnih vilin-vjenčića, čarobnih životinja iz papira, vilin-kućica), pričanje vilin-bajki, vilinsko oslikavanje lica, vilin ples oko vilin-kola  (tzv. „maypole dance“), interaktivne igre poput zaboravljenih igara iz djetinjstva, lova na blago, a za one malo starije osnovnoškolske pustolove i istraživače smjelih umova pripremili smo igru „Istraživanje o vilama“.

Za roditelje i sve one malo starije ljubitelje fantastike i bajki u prizemlju Vile Angioline biti će održan koncert komornog zbora mladih Schola Cantorum Rijeka (KUD Fratellanza), a program kojeg će zbor izvoditi će se svidjeti i ljubiteljima klasike, ali i onima koji prate modernu fantastiku. U istom prostoru 20.06.2015. će biti otvorena izložba ilustracija na temu vila i drugih bića iz bajki mladih umjetnica Karin Bogdanić i Nele Dunato, a izložba će za posjetitelje biti otvorena do 26.06.2015.

Ulaz na sve točke programa je slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Opatije, Gradonačelnika Opatije, Muzeja Turizma, te Parkova Opatija, kao i volonterskom angažmanu organizatora Udruge za promicanje kulture mladih „Kulturni Front“ iz Opatije, te ostalim volonterima na zbivanju. U slučaju kiše program će se održati u prizemlju Vile Angioline i glazbenom paviljonu ispred nje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...