Početna - IZDVOJENO - Milijan Brkić: Bez jake Slavonije i Baranje nema jake Hrvatske
brkic

Milijan Brkić: Bez jake Slavonije i Baranje nema jake Hrvatske

Nositelj liste Domoljubne koalicije u IV. izbornoj jedinici, koju čine Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija, Milijan Brkić u razgovoru za Glas Slavonije pojasnio je razloge svoje kandidature upravo u tom djelu Lijepe naše.

Od predstavljanja liste čuje se pitanje zašto nositelj liste nije netko iz Slavonije ili Baranje.

Moj dolazak u IV. izbornu jedinicu jasna je poruka koju je Hrvatska demokratska zajednica poslala našoj Slavoniji i Baranji. Ta poruka govori da će se buduća vlada, pod vodstvom Tomislava Karamarka, odnositi proaktivno i s dužnim poštovanjem prema Slavoniji i Baranji, a ja sam poslan kao simbol ispružene ruke službenoga Zagreba i državne politike nakon 8. studenoga. Za vodstvo HDZ-a nema dvojbi: Slavonija i Baranja, koja je najviše stradala u vrijeme rata, zaslužuje posebnu strategiju i viziju razvoja, koju do sada nije provela ni jedna prethodna vlada.

Ono što sam vidio obilazeći Slavoniju i Baranju u protekla dva tjedna duboko me dirnulo i rastužilo. Prazne su ulice slavonskih sela, nema djece na igralištima, nema veselja na licima slavonskih seljaka. Te su slike vapaj Slavonije i Baranje za promjenom državne politike. Duboko vjerujem kako je došlo vrijeme da se osobni sukobi, frustracije i animoziteti prestanu prebijati preko leđa naroda. Inat Slavonije i Baranje prema Zagrebu mora prestati, a isto vrijedi i za loš odnos Zagreba prema Slavoniji i Baranji. Situacija je alarmantna, a nagomilane probleme možemo riješiti jedino zajedništvom, jedinstvom, pozitivnom politikom i konkretnim djelima.

Prisjetimo se nakratko ’91., kada su nas, osobito u ovim krajevima, upravo zajedništvo i jedinstvo doveli do pobjede. To moramo ponoviti i u ovom povijesnom trenutku za našu Hrvatsku.

Zašto glasati za HDZ i Domoljubnu koaliciju u IV. izbornoj jedinici?

Prvi i osnovni razlog zašto glasati za Domoljubnu koaliciju činjenica je da mi imamo konkretan i sveobuhvatan program kojim ćemo pokrenuti zapošljavanje. Otvaranjem radnih mjesta zaustavit ćemo egzodus mladih, koji danas u rijekama napuštaju Slavoniju i Baranju jer su izgubili vjeru da se ovdje može dobro živjeti od poštenoga rada.

Drugi je razlog činjenica da je naša lista okupila mlade i ambiciozne ljude, već dokazane u svojim zajednicama, koji imaju iskustva u lokalnoj upravi i samoupravi, a svojim su radom uspjeli napraviti pozitivne promjene u društvu. Takav rad, i takve promjene, od njih očekujem i kad postanu zastupnici u Hrvatskom saboru. U našoj politici držat ćemo se novih obrazaca ponašanja, a naši zastupnici, nakon što odu u Zagreb, neće mijenjati broj telefona. Ti će ljudi biti izabrani da služe svome narodu, i jedino će narodu podnositi račune. Oni će aktivno sudjelovati u radu Sabora, ali će se boriti i izboriti za projekte i investicije koje će pokrenuti gospodarstvo i poljoprivredu, te vratiti život u prekrasna slavonska i baranjska sela.

Za Slavoniju i Baranju posebno je važna poljoprivredna politika. “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: Program 5+” poljoprivredi je posvetio značajan dio.

Poljoprivreda je jedan od ključnih generatora budućega rasta Slavonije i Baranje te cijele Lijepe Naše. Slavonija i Baranja po svojim kapacitetima može hraniti ne jednu, nego dvije Hrvatske. Aktualni zakoni, poput Zakona o poljoprivredi i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, nisu skrojeni prema potrebama malih i srednjih poljoprivrednika i obiteljskih gospodarstava. U posljednje četiri godine uvjeti koje je država stvarala išli su na ruku velikim proizvođačima i uvozničkom lobiju. Svakako treba poticati i velike proizvođače, tzv. nosače aviona, no moramo otvoriti prostor za razvijanje malih i srednjih poljoprivrednika i OPG-ova, oni moraju postati nositelji poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Također ćemo poticati udruživanje malih proizvođača i OPG-ova u klastere, zadruge ili LAG-ove kako bi njihovi proizvodi bili konkurentniji te kako bi lakše i učinkovitije povlačili sredstava iz EU fondova. Stoga će jedan od prvih koraka nove vlade iz redova Domoljubne koalicije biti izmjena Zakona o poljoprivredi i Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Država mora imati mehanizme kontrole, no primarno je omogućiti ljudima koji žive na određenom području da mogu utjecati na podjelu državne zemlje jer oni znaju kako najbolje iskoristiti postojeće potencijale. S druge strane, država je dužna proizvođačima osigurati kvalitetne uvjete, jeftinije zaduživanje i reprogramiranje postojećih dugova kroz HBOR, koji mora biti u funkciji hrvatskog gospodarstva, poduzetnika i poljoprivrednika. Naplaćivanje poreza ne može biti jedina uloga države, ona se mora organizirati da s gospodarstvenicima razvije partnerske i suradničke odnose te da postane istinski servis građana.

Realizacijom naših kapitalnih projekata, poput navodnjavanja, koje smo razradili po uzoru na izraelska iskustva, ili povlaštenog plasmana hrvatske hrane u turizam, samo u poljoprivredi otvorit ćemo desetke tisuća radnih mjesta.

Domoljubna koalicija ima točno definiran gospodarski i razvojni program, koji smo, u suradnji s našim koalicijskim partnerima, radili tri godine, a potom smo se savjetovali s našim prijateljima iz Bavarske, iz IFO instituta, iz Slovačke i Austrije, koji su svi uspješno izišli iz krize kakvu mi danas živimo. Zašto se ne bismo savjetovali s onima koji su trenutno bolji od nas? Bavarska ima samo 2,4 % nezaposlenih, zar to nije cilj kojemu i mi u Hrvatskoj trebamo težiti?

Nikada se ni jedna stranka nije ovako temeljito pripremila za upravljanje državom. Mi imamo unaprijed definirano što ćemo učiniti dva tjedna nakon preuzimanja odgovornosti za vođenje Hrvatske, što nakon dva mjeseca, a što nakon dvije godine. Dobro smo se pripremili, imamo kvalitetne ljude i, ono najvažnije – imamo volju i odlučnost da se Hrvatska konačno uredi na ponos svih njezinih građanki i građana. Program koji nudi Domoljubna koalicija svjetlo je na svjetioniku koji će ovaj naš hrvatski brod izvući iz olujnoga mora u mirnu luku.

Koja je ključna poruka Domoljubne koalicije glasačima u IV. izbornoj jedinici?

Siguran sam da je svim glasačima u Slavoniji i Baranji jasno kako politika inata i sukoba nikome nije donijela ništa dobro. Na žalost, nije isto biti Hrvat u Zagrebu, Dalmaciji, Istri i biti Hrvat u Slavoniji i Baranji. To ne znači da manje volim naše druge krajeve, no ovdje se puno teže živi. I dalje osjećam veliku odgovornost pred svima koji su položili svoj život da bismo mi danas mogli živjeti u slobodnoj državi, osjećam odgovornost pred njihovim ženama i djecom. No zadaću koju su nam oni ostavili, da uredimo i osnažimo našu Hrvatsku, nismo ispunili. I zato sam spreman preuzeti odgovornost, spreman sam za “rad, znoj i suze”, ali ne građana naše Domovine, nego nas, političara, koji krećemo u bitku za jaku Slavoniju i Baranju, za jaku Hrvatsku.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...