Početna - GOSPODARSTVO - Ministarstvo financira novu perilicu, sušilicu ili hladnjak
perilica_za_rublje
web

Ministarstvo financira novu perilicu, sušilicu ili hladnjak

Samo u ovoj godini osigurana su sredstva za energetsku obnovu 10.000 obiteljskih kuća. Na javni poziv se mogu javiti svi građani i po jednostavnoj i brzoj proceduri dobiti od 40 do 80% bespovratnih sredstava za obnovu fasada, zamjenu stolarije ili, primjerice, solare.

Time mogu značajno smanjiti troškove grijanja i hlađenja i živjeti u ugodnijem prostoru. Osim što omogućujemo povećanje kvalitete života našim građanima, čuvamo okoliš i osiguravamo posao za domaće tvrtke i obrtnike koji će biti angažirani na obnovi kuća – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na tribini za građane u Velikoj Gorici.

Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sinoć su građanima Velike Gorice predstavili projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji se sufinanciraju ove godine, a poseban fokus bio je na programu energetske obnove obiteljskih kuća za koji je prošloga tjedna krenuo javni poziv.  Ove godine na poziv se javlja direktno Fondu po pojednostavljenoj proceduri.   – Za prijavu je potrebno prvo kontaktirati ovlaštenog certifikatora za inicijalni energetski pregled kuće i zatim zatražiti ponudu izvođača radova. Nakon toga se dokumentacija dostavlja Fondu koji će u roku od 45 dana donijeti odluku o odabiru korisnika i dostaviti ugovor – istaknuo je direktor Fonda Sven Müller te dodao kako usluge certifikatora građanima nisu dodatni trošak jer trošak certificiranja snosi Fond.

Iz ministarstva zaštite okoliša poručuju kako uskoro kreće i javni poziv za novi program energetske učinkovitosti namjenjen građanima, a to je sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača, a planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja.

Izvor: Poslovni dnevnik

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uskoro asfaltiranje prve dionice ceste u Žegotima

Dogovoreno je da će se završni sloj asfalta duž cijele dionice staviti odjednom što znači da će cesta biti zatvorena ...