Početna - GOSPODARSTVO - Ministru Lorencinu predstavljeni projekti županije
žičara Učka
web

Ministru Lorencinu predstavljeni projekti županije

Na sastanku u Opatiji ministru Darku Lorencinu predstavljeni su projekti Primorsko-goranske županije, on je podržao projekte i obećao je da će Ministarstvo turizma nastojati podržati te projekte u skladu s financijskim mogućnostima. Projekti koji su prezentirani na sastanku su ključni turistički projekti, a s njima bi se poboljšala kvaliteta turističke destinacije, a jako su važni za razvoj turističke ponude otoka tokom cijele godine.

Željko Kuiš, predsjednik Uprave Žičara Učka d.o.o. na sastanku je prezentirao Projekt izgradnje Žičare na Učku, čija je ideja nastala još 1911. godine. Bila bi to najduža žičara Europe (4866 m), što bi ne samo predstavljalo veliku atrakciju, već bi i produžilo boravak gostiju na Kvarneru i Istri. Investicije je procijenjena na 23 milijuna eura, a priprema se u skladu sa svim standardima EU. Projekt će biti kandidiran na raspoložive EU fondove od kojih se očekuje od 75 do 85 posto bespovratnih sredstava, a ideja je da se uz Primorsko-goransku, u projekt uključi i Istarska županija. Projekt je kompatibilan s projektom Parka prirode Učka i Centrom za posjetitelje, čija je izgradnja u tijeku.

Naša županija će se do kraja mjeseca javiti na natječaj ”Fond za razvoj turizma 2014”. za dovršetak glavnog projekta trase žičare Učka, ali i pristupne ceste te izradu promocijskog materijala buduće trase s vidikom, najavio je župan, a također će se na taj natječaj prijaviti i još jedan projekt, Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak. Tu bi cilj bio da se izgradi centar planinskog turizma uz sportske, rekreacijske i ostale sadržaje koji su potrebni kako bi se djelovalo tokom cijele godine.

Direktorica TZ Primorsko-goranske županije Irena Peršić Živadinov podsjetila je na uspješne projekte TZ. Projekt ”Kvarner Family” je istaknut kao jedan od najvažnijih zbog činjenice da na Kvarneru udio noćenja u privatnom smještaju predstavlja gotovo 50 posto ukupnih smještajnih kapaciteta. U sklopu aktivnosti brendiranja zdravstvenog turizma na Kvarneru, odnosno brendiranja regije Kvarnera kao destinacije zdravlja s dugom tradicijom i promoviranja ukupne ponude različitih medicinskih ustanova, provodi se projekt ”Kvarner Health and Wellbeing”. Uz to, kako bi zajednički razvijali i unapređivali pružanje usluge u zdravstvenom turizmu te jačali promociju Primorsko-goranske županije kao destinacije zdravlja, u tijeku je i osnivanje Udruge ”Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera”, rečeno je na sastanku na kojem je predstavljen i projekt ”Kvarner outdoor” koji primarno obuhvaća segmente biciklizma i pješačenja, ali je proširen na razvoj ronilačkog turizma. Velimir Vrzić, predsjednik ronilačkog kluba ”Policajac – ronilac” kroz prezentaciju turističkog potencijala ronjenja, napomenuo je kako raspolaže podacima o velikom turističkom interesu, a u Primorsko -goranskoj županiji postoji niz zanimljivih destinacija za ronioce, od mora, do jezera i podvodnih špilja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...