Početna - IZDVOJENO - Miro Kovač: Hrvatska nema više što objašnjavati – za nas je arbitražni sporazum nevažeći
kovac
foto: HDZ

Miro Kovač: Hrvatska nema više što objašnjavati – za nas je arbitražni sporazum nevažeći

Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač u petak se u središnjici HDZ-a u izjavi za Novu TV osvrnuo na traženje Arbitražnog suda u Haagu još jednog očitovanja od Hrvatske. Hrvatska nema više što objašnjavati – za nas je arbitražni sporazum nevažeći. Upravo na inicijativu HDZ-a postignut je nacionalni konsenzus i Sabor je jednoglasno obvezao Vladu da pokrene prestanak sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

U nastavku pročitajte odgovore dr. Kovača:

Arbitražni sud u Haagu tražio je još jedno očitovanje od Hrvatske, tražio je još jedno ročište. Kako bi se Hrvatska trebala postaviti?

Na inicijativu HDZ-a ovog ljeta postignut je nacionalni konsenzus – na temelju kojeg je Sabor jednoglasno izglasao obvezu Vladi da pokrene prestanak sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije. Jer je postupak bio kontaminiran zbog pokušaja prevare sa slovenske strane. Vlada je postupila po tom zaključku i notificirala slovenskoj strani, Arbitražnom sudu i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu da izlazi iz tog sporazuma. Slijedom toga, sve je jasno – za Hrvatsku taj sporazum više ne važi. Nije na snazi! Prema tome, Hrvatska nema više što objašnjavati – za Hrvatsku je arbitražni sporazum nevažeći.

Kako će se spor razriješiti sada kada više nema arbitraže. Koji su daljnji mogući koraci?

Stvar je jednostavna – Slovenija je prijateljska zemlja, Slovenci su naši prijatelji. Susjedi smo – partneri u EU i NATO-u. Naći ćemo rješenje na temelju međunarodnog prava. Ima drugih mehanizama – postoje drugi sudovi. Imamo komunikaciju između država.

Ministarstvo vanjskih poslova danas je ponovno izdalo prosvjednu notu zbog neuklanjanja žice na ogradi. Do kada te note i do kada oni neće pomaknuti žicu?

Žicu na hrvatskom teritoriju treba ukloniti. A one dvije granične točke – koje koriste naši državljani – treba otvoriti kako bi ljudi mogli normalno funkcionirati.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...