Početna - GOSPODARSTVO - Mjera smanjenja plaća zbog epidemije covid-19

Mjera smanjenja plaća zbog epidemije covid-19

Gradonačelnik Dujmić obratio se građanima putem Facebooka. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Drage sugrađanke i sugrađani, obavještavam vas da sam danas sindikatima poslao prijedlog aneksa kolektivnog ugovora koji sadrži umanjenje plaća svima koji je primaju iz Gradskog proračuna.

Brutto plaće veće od 10.000 kn umanjiti će se za 30%, one od 8.500 kn do 10.000 kn umanjit će se za 25%, a one do 8.500 Kn za 20%. Umanjenje plaća vrijedi za Gradsku upravu, Dječji vrtić, Gradsku knjižnica i Festival Opatija, ali ne i za Vatrogasce.

Ova predložena mjera bi na snazi bila do 1. listopada kada bi se sve plaće vratile na iznose kao i do sada. Nakon tog datuma svi će kroz nekoliko mjeseci ili najviše godinu dana (ovisno o dinamici punjenja proračuna), dobiti iznos koji im je bio umanjen u periodu od 1. travnja do 1. listopada, što znači da naši zaposlenici neće ništa izgubiti, samo će se isplata pomaknuti za bolja vremena jer ne možemo očekivati da će ova epidemija brzo proći te da će stanje gradskih financija odmah ići na bolje.

Iako su ovo nepopularne odluke, smatram da je ovo odgovorno s obzirom na to da se proračun Grada Opatije od nastupanja epidemije koronavirusa puni, najblaže rečeno, jako usporeno. Prvi je faktor taj što je Vlada donijela odluku da se odgađa plaćanje poreza na dohodak koji je izvorni prihod našeg proračuna. Drugi faktor je to što smo se odrekli komunalne naknade, zakupnine za poslovne prostore, spomeničke rente te porezna na korištenje javnih površina. Treći i najvažniji faktor je to što Opatija gotovo 100% ovisi o turizmu kojeg trenutno nema, a pitanje je kakva će uopće biti sezona. Nije manje važno to da se moramo solidarizirati sa privatnim sektorom gdje je pitanje opstanka velikog dijela radnih mjesta.

Važno je naglasiti da naši građani koji su korisnici socijalnog programa (naknade za rođenje djece, umirovljenike, zapošljavanje, samozapošljavanje, stipendije za studente…) ovo neće osjetiti te da sve naknade ostaju na iznosima kako smo i obećali.”

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...