Početna - IZDVOJENO - Mjesec fantastike počinje u Rijeci
fantastika
web

Mjesec fantastike počinje u Rijeci

Početak je 13. rujna i trajat će sve do 12.listopada na čak 7 lokacija Mjesec fantastike koji je posvećen znanstvenoj fantastici, fantasyu, znanosti i umjetnosti. Bit će tu program prepun predavanja, radionica, predstavljanja, igara i filmskih projekcija, a naći će se ponešto za sve uzraste. Ovaj festival počinje 13.rujna u 10:00 sati Danom Ivane Brlić Mažuranić kad će biti organizirano razgledavanje Ville Ružić gdje je naša knjniževnica boravila i pisala.

U 12:00 sati slijedi izlet turističkim autobusom u Šumu Striborovu na Biviu gdje nas čekaju oživljeni likovi iz Ivaninih romana, tete pričalice iz Studentskog čitateljskog kluba Gradske knjižnice Rijeka, tražilice i igre. 15. rujna počinje online natječaj za najbolji žanrovski haiku na stranici http://facebook.com/sfHaiku koji traje do 1. listopada. U srijedu 17. rujna u Dječjem odjelu Gradske knjižnice Stribor u 17:00 sati održat će se radionica slikovnica, namijenjena djeci od 5 do 15 godina. Radionicu vodi Sandra Polić Živković, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U subotu 20. rujna u 10:00 sati u Astronomskom centru Rijeka pogledajte projekciju filma Vibrato koji vas vodi u nezaboravnu avanturu izvan prostora i vremena. Isti dan u 11:00 sati u Stribor održat će se likovna radionica Osmisli svoje čudovište gdje posjetitelji školskog uzrasta mogu naučiti kako osmisliti, nacrtati i modelirati fantastično biće iz mašte. Radionicu vodi Nela Dunato, nagrađivana umjetnica i ilustratorica. U ponedjeljak 22. rujna u 18:00 sati u prostoru glazbenog studija Maraton bit će održana glazbeno-književna radionica, gdje ćete uz pomoć polaznika škole sviranja Studio Maraton te riječkih književnika imati priliku napisati i uglazbiti svoje priče ili pjesme. 24. rujna u 11:00 sati u zgradi Fakulteta biotehnologije  počinje Znanstvena srijeda. Pozivamo osnovnoškolce i srednjoškolce da dođu i upoznaju studente informatike, fizike, matematike i biotehnologije s kojima će raditi razne zanimljive pokuse, zaigrati video igre ili izraditi sapune. U subotu 27. rujna u Klubu mladih Rijeka odžava se cjelodnevni Gaming maraton gdje će posjetitelji moći zaigrati brojne društvene igre. Pozvani su potpuni početnici koji bi željeli naučiti neke nove stolne igre, kao i oni koji traže veći izazov u vidu “pen & paper” RPGova.

 

U ponedjelju 29. rujna u 18:00 sati u Striboru dođite na Srednjovjekovni dan, gdje će Udruga oživljene povijesti Ordo Sancti Viti predstaviti  kako se odvijao život u srednjem vijeku. Na ovom zanimljivom predavanju i radionici otkrit će vam zanimljive detalje kulture mačevanja, kuhanja, sviranja i tkanja od prije tisuću godina.U petak 3. listopada u 18:00 sati prisustvujte u Striboru na književnom predstavljanju fanzina Eridan i dobitnika nagrade Artefakt. U 15. broju fanzina Eridan, koji izdaje Udruga 3. zmaj, objavljeni su članci i priče mladih domaćih autora na engleskom i hrvatskom jeziku. Moći ćete upoznati  i dobitnike književne nagrade Artefakt i čuti isječke iz najboljih priča, novela i romana izdanih u 2013. godini u hrvatskoj nakladi, po sudu publike. Ulaz na spomenute programe se ne naplačuje. U nedjelju 5. listopada u 19:00 sati dođite na Pub kviz u Klubu mladih Rijeka, gdje možete testirati svoje znanje fantasyja, horora i znanstvene fantastike te osvojiti vrijedne nagrade. Kotizacija za sudjelovanje u kvizu iznosi 10 kuna po osobi. Završetak Mjeseca fantastike obilježava 17. konvencija fantastike Rikon koja će se održati od 10. do 12. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Kao i svake godine dosad, očekuju vas brojna predavanja znanstvenika, pisaca te ljubitelja fantastike, tribine, kreativne radionice, predstavljanja domaćih književnih izdanja i računalnih igara, igre i kvizovi, izložbe te cosplay – natjecanje za najbolji kostim. One najmlađe ove godine očekuje poseban dječji program u nedjelju 12. listopada uz filmske projekcije, radionice i igre.

 

Ulaznica za 2 dana (petak i subotu) iznosi 40 kuna, za maskirane posjetitelje 20 kuna, a za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan. Ulaznica za nedjelju je besplatna. Detaljne informacije i program festivala dostupni su na web stranici: http://mjesecfantastike.com  Mjesec fantastike organizira Udruga 3. zmaj, a u programu festivala sudjeluju: Spomenička knjižnica i zbirka Ivana Brlić Mažuranić, Gradska knjižnica Rijeka, Astronomski centar Rijeka, Odjeli Sveučilišta u Rijeci, Studio Maraton, Udruga Nemesis, Klub mladih Rijeka te Udruga oživljene povijesti Ordo Sancti Viti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Mobilno reciklažno dvorište u Pobrima od 10. travnja

Od 10. do 15. travnja 2021. u Pobrima moguće je odlaganje otpada u mobilno reciklažno dvorište. Radno vrijeme reciklažnog dvorišta ...