Početna - IZDVOJENO - Mjesec  fantastike u Rijeci
mjesec fantastike

Mjesec  fantastike u Rijeci

U razdoblju od 12. rujna do 11. listopada 2015. na 5 lokacija u Rijeci bit će održan festival Mjesec fantastike posvećen znanstvenoj fantastici, fantasyju, kulturi, kreativnosti i modernim tehnologijama.

Nakon uspjeha prošlogodišnjeg prvog festivala Mjesec fantastike, ove godine program se sastoji od predavanja, kreativnih radionica, filmskih projekcija i natjecanja. Program je prikladan za razne uzraste, no posebno je posvećem mladima i djeci školskog uzrasta.

S događanjima započinje već u subotu 12. rujna, kada će se u Omladinskom kulturnom centru Palach održati Anime danposvećem japanskom animiranom filmu. Od 17 sati nadalje u koncertnom prostoru kluba imate priliku poslušati predavanja o povijesnom razvoju animea te utjecaju animea na modernu kulturu, sudjelovati u nagradnom kvizu, kao i naučiti pisati japanskim pismom na radionici hiragane. U pauzama između predavanja, kviza i radionice možete pogledati projekcije epizoda popularnih anime serija “Terraformars”, “Vrata” (“Gate”) i “School-live”. Posjetitelji su pozvani da se kostimiraju u svoj omiljeni lik iz animea. Ovaj događaj Udruga “3. zmaj” organizira u suradnji s Udrugom ljubitelja i promicatelja Japanske kulture “Sumimasen”.

U suradnji s Labom Gradske knjižnice Rijeka 19. i 25. rujna od 17 sati održat će se radionice Čudovišta u Striboru. Na prvoj radionici 3D printa, mladi polaznici u dobi od 11 do 15 godina naučiti će kako osmisliti i dizajnirati svoja neobična bića iz mašte, a na drugoj radionici kratkih filmova napisat će vlastite scenarije, dizajnirati scene te snimiti kratke filmove sa 3D modelima čudovišta u glavnoj ulozi.

U subotu 26. rujna u 10 sati u riječkom StartUP Inkubatoru (Ružićeva 14) počinje mini-hackaton pod nazivom HackFiction, organiziran u suradnji s WhoHack. Svi koji se bave ili se žele naučiti baviti programiranjem i dizajnom aplikacija, dobrodošli su na ovo događanje tijekom kojeg će natjecatelji u 10 sati razviti aplikaciju za računala, mobitele, tablete, igraće konzole ili druge uređaje na zadanu temu koja glasi “fantastika”. Po završetku natjecanja, žiri ocjenjuje aplikacije te nagrađuje one najbolje. Broj natjecatelja je ograničen na maksimalno 35 pa je potrebno prijaviti se na web stranici whohack.com.

  1. listopada u 13 sati u Klubu mladihodržava seradionica izrade “spužvastog“ ili boffer oružja koje se koristi na LARP (Live Action Role Play) turnirima. Riječki larperi tako će imati prilike napraviti vlastite igraće mačeve za uvježbavanje tradicionalnih borbenih tehnika.
    Na sve spomenute programe ulaz je besplatan.

Završetak Mjeseca fantastike obilježava 18. konvencija fantastike Rikon koja će se održati od 9. do 11. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Konvencija kao i uvijek nudi zanimljiva i poučna predavanja domaćih književnika i znastvenika, kao i tribine, predstavljanja, radionice, igre, koncerte te izložbe. Ovogodišnja konvencija posvećena je filmskom serijalu Zvjezdani ratovi (Star Wars) čiji je dugo očekivani 7. nastavak najavljen za prosinac 2015. stoga ćemo se kroz program prisjetiti prethodnih nastavaka, a u sklopu cosplay natjecanja za najbolji kostim ove godine imamo i posebnu Star Wars kategoriju.

Mjesec fantastike organizira Udruga 3. zmaj, a u programu festivala sudjeluju Gradska knjižnica Rijeka, WhoHack i Udruga Sumimasen te se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Studentskog kulturnog centra Rijeka.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...