Početna - IZDVOJENO - Mjesec hrvatske knjige 2015. u Opatiji
mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige 2015. u Opatiji

Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin“ Opatija i ove godine sudjeluje u manifestaciji  „Mjesec hrvatske knjige“ koja slavi knjigu te promiče važnost književnosti i čitanja. Tema  ovogodišnjeg događanja vezana je uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu. U skladu s temom, programi koji će se odvijati u Knjižnici od 15. listopada do 15. studenoga obiluju zanimljivostima, a namijenjeni su svim našim korisnicima – od Kino pričaonica za predškolce do predavanja za odrasle profesora Josipa Luzera i profesorice Rajke Jurdane Šepić.

Knjižnica će sudjelovati i u programu Znanstveni skup “Viktor Car Emin (1870.-1963.)“ koji organizira Katedra Čakavskoga sabora Općine Mošćenička Draga, u suorganizaciji Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci i Općine Mošćenička Draga. Skup će biti održan 23. listopada 2015., a predviđene su teme različitih znanstvenih područja vezane uz hrvatskoga književnika, publicista i preporoditelja Viktora Cara Emina.

Osim ovih izvanrednih događanja, u Knjižnici će se održavati i naši redovni programi – Pričaonica za predškolce, Igraonica na njemačkom jeziku te Engleski za umirovljenike.

Pozivamo sve zainteresirane da zajedno upalimo svjetlo i uživamo u bogatstvu neiscrpnog znanja što nam pružaju knjige. Dođite u Knjižnicu, mjesto neprestanog otkrivanja neotkrivenog!

Program Mjeseca hrvatske knjige 2015.

Odjel za odrasle

Prof. Josip Luzer „Izumi i otkrića drevne Kine“

Umirovljeni sveučilišni profesor Josip Luzer nakon dugotrajne i uspješne karijere provedene na Pomorskom fakultetu u Rijeci održava, između ostaloga, popularna predavanja koja prenose znanja mladima, ali još uvijek inspiriraju i odrasle. Ovoga puta profesor nas uvodi u čarobni svijet Kine i svih njenih dostignuća te će nam otkriti sve ono što možda još nismo znali o ovoj tajanstvenoj zemlji. Predavanje će se održati  3. studenog u 18,00 sati u dvorani Kulturnog doma „Zora“.

Prof. dr. sc. Rajka Jurdana – Šepić „Blaga svjetlost zvijezda – priča s Harvarda“

Prof. dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić izvanredna je profesorica na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Autorica je znanstvenih i stručnih radova iz astrofizike: atmosfera zvijezda i Sunca te spektroskopije i fotometrije promjenljivih zvijezda. Niz se godina aktivno bavi edukacijskom fizikom, popularizacijom znanosti kao i promocijom čakavštine kroz pisanu i govorenu riječ. U ovome predavanju koje će se održati  6. studenog u 19,00 sati u dvorani Kulturnog doma „Zora“, svjetlost ima glavnu ulogu, a profesorica će predstaviti rezultate svog znanstvenog rada.

Poznati znanstvenici u Opatiji“

Izložba iz zavičajne zbirke Knjižnice koja će pokušati dati pregled svih najznačajnijih znanstvenika koji su djelovali na ovome području. Postav će biti u Knjižnici tijekom cijelog trajanja manifestacije.

Odjel za djecu i mlade

Kino pričaonice

Djeca predškolske dobi moći će tijekom „Mjeseca hrvatske knjige“ uživati u posebnim kino pričaonicama petkom u 17,30. Svjetlo projektora ovoga puta namijenjeno je samo najmlađima.

Idemo u Knjižnicu!

Susreti u kojima predškolci i prvašići organizirano upoznavaju Knjižnicu uz prigodne radionice i pričaonice. Također moramo napomenuti da već tradicionalno Knjižnica poklanja besplatno jednogodišnje članstvo prvašićima s opatijskog područja.
Pronađi knjigu!

Program je organiziran u suradnji sa opatijskim srednjim školama. Učenici će istraživati knjižnicu kroz niz tragova u obliku citata skrivenih u knjigama.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Kviz se već tradicionalno održava svake godine a namijenjen je mladim čitateljima. Provodi se on-line u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske, a putem knjižnica, škola i kulturnih društava i u dijaspori. Namijenjen je osnovnoškolcima, a pripreme i samo natjecanje odvijat će se na Dječjem odjelu „Halugica“, odnosno na računalima u Odjelu za korisnike u prizemlju Knjižnice. Ovogdišnja tema programa je „Putovanja do znanja“.

Redovni programi Gradske knjižnice i čitaonice „Viktor Car Emin“ Opatija

Pričaonice za predškolce

Pričaonice su namijenjene djeci predškolske dobi, od 4 do 7 godina, a održavaju se svakog petka u 17,30 sati na Dječjem odjelu “Halugica”. Nakon pročitane priče slijedi i likovna radionica koja potiče dječju kreativnost i maštu. Roditelji mogu koristiti prostor čitaonice dok njihovi mališani uživaju u novim pričama i zgodama junaka slikovnica.

Igraonica na njemačkom jeziku

Igraonica je namijenjena za djecu predškolske dobi, a održava se svakog utorka u 17,30 sati. Uz veselu igru i zabavu uopće nije teško naučiti osnove njemačkoga jezika. Susreti se također održavaju u prostorima Dječjeg odjela “Halugica”.

Engleski za umirovljenike

Umirovljnici mogu naučiti osnove engleskoga jezika ili ponoviti ono što su možda zaboravili kroz druženja u Knjižnici. Više kao čitateljski klub nego kao uobičajeni tečaj, odvijaju se susreti u kojima kroz odabrani tekst korisnici čitaju, prevode te posredno uče engleski jezik uz pomoć profesorice mentorice. Druženja se održavaju u prostoru Knjižnice, svake srijede u 11.15 sati.

Građani se mogu prijaviti na programe putem elektronske pošte na mail: upiti@gk-opatija.hr, pozivom na broj: (051) 712 987 te osobno u Knjižnici. Također, sve obavijesti, najave i događaje koji se provode u Knjižnici pratite na mrežnim stranicama te Facebook stranici Knjižnice.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...