Početna - IZDVOJENO - Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka
mjesec hrvatske knjige

Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka

U ponedjeljak 12. 10 u novootvorenom odjelu Gradske knjižnice Rijeka u Filodrammatici predstavljen je bogat program Gradske knjižnice Rijeka planiran u sklopu Mjeseca hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11.), nacionalne manifestacije koja ima za cilj valoriziranje i populariziranje hrvatskih književnih, znanstvenih, publicističkih (…) knjiga i općenito domaćeg pisanog stvaralaštva.

Program su predstavile voditeljice programskih aktivnosti Verena Tibljaš i Andreja Silić Švonja.

Lutajući između čitateljskih rasprava, ležernih književnih razgovora, izložbi (posvećenih) knjiga(ma) i priča(ma), pričaonica, radionica, dijeljenja književnih nagrada i razgovora s dobitnicima, živih knjižnica i upaljenih lampica… dolazimo do spoznaje: Ono si što čitaš. Moto je to ovog Mjeseca hrvatske knjige, mjeseca koji jednom nogom stoji u listopadu, drugom u studenome, i na taj način jesen čini književnijom od ostalih godišnjih doba., naglasila je Andreja Silić Švonja.

Verena Tibljaš posebno se je osvrnula na dječji aspekt programa koji je ove godine izrazito važan. Tijekom druge polovice Mjeseca, nizom prigodnih aktivnosti obilježit ćemo 60 godina postojanja dječjih knjižnica u Rijeci (1955. Dječja knjižnica Sušak, 1960. Dječja knjižnica Beli kamik, 1994. Dječji odjel Stribor). Tim veselim povodom tjedan 9.-14.11. odigrat ćemo obiteljski, raspravljajući zajedno o najdražim dječjim knjigama nekad i sada, kreativno stvarajući, igrajući društvene igre i kvizove. Ivo Matošić priprema izložbu razigranog suživota s knjižnicom koja njegove boje i maštopis nosi od samog rođenja, a stari se Striborov prijatelj, Darko Macan, pridružuje slavlju prigodnom čestitkom: vizualni identitet koji će odsad nadalje krasiti Stribor nosit će njegov pečat i geslo Udri knjigu na veselje, istaknula je.

Cjelovit program donosimo u nastavku:

palimo lampice za čitanje!

izložba knjiga o svjetlosti

mjesto radnje: svi odjeli i ogranci Gradske knjižnice Rijeka

vrijeme radnje: 15. 10. – 15. 11.

10. godišnjica kreativne radionice Udruge slijepih PGŽ

povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

otvorenje izložbe

trajanje izložbe: 15. – 31. 10.

mjesto radnje: Narodna čitaonica

vrijeme radnje: 15. 10. u 12:00

Izložba priča

autorice Karmela Špoljarić i Ana Pojatina

trajanje izložbe: 15. 10.-15. 11.

Izložba priča je tekstualno-vizualni projekt prema ideji književnice Karmele Špoljarić osmišljen i realiziran u suradnji s grafičkom dizajnericom Anom Pojatinom. Priče su spojene sa slikom, ubačene u fotografiju tako da i same postaju dio nje te umetnute u razne životne situacije. Priče tako postaju i ‘gledljive’, a ne samo ‘čitljive’.

Autori priča polaznici su dopisne radionice kreativnog pisanja ‘Kako početi’, a autorice fotografija su Karmela Špoljarić, Ana Pojatina i Sandra Polić Živković.

mjesto radnje: Knjižnica Čavle

vrijeme radnje: 15. 10. – 15. 11.

Svjetlo u meni

5 pričaonica za djecu 7-10 godina

voditeljica: Marta Lončarević

Čitanje priča čiji sadržaj potiče na promišljanje o zajedništvu i razumijevanju; vježbanje komunikacijskih vještina kako bismo čuli jedni druge i tako potaknuli unutarnje svjetlo – empatiju i asertivnost.

mjesto radnje: Knjižnica Čavle

vrijeme radnje: 15. 10., 20. 10., 22. 10., 27. 10 i 29. 10. u 16:00

Svečana dodjela Književne nagrade „Drago Gervais“

mjesto radnje: Vijećnica Grada Rijeke

vrijeme radnje: 16. 10. u 12:00

Susreti s dobitnicima Književne nagrade „Drago Gervais“

Večer s dobitnikom nagrade

u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela

Sebastian Antonio Kukavica:„nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe“

mjesto radnje: Središnji odjel Filodrammatica

vrijeme radnje: 16. 10. u 18:00

 Jutro s dobitnicom nagrade

u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika

prof. emeritus Katica Ivanišević:”Antologija pjesništva otoka Krka”

mjesto radnje: Središnji odjel Filodrammatica

vrijeme radnje: 17. 10. u 11:00

Putovanje u snovima

priče priča Nelka Kralj

mjesto radnje: Knjižnica Čavle

vrijeme radnje: 19. 10., 21. 10., 23. 10. u 9:30 i 10:00

Živa knjižnica: ne sudi knjige po koricama

performans

organizacija i provedba: Udruga PaRiter

U Živoj knjižnici ljudi su knjige, a priče nisu fikcija. Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica; jedina razlika je što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju, već mogu odgovarati na pitanja te ih postavljati i tako i same steći nova znanja. U Živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i ‘posuđuju’ knjigu na ograničeno vrijeme te je nakon čitanja (razgovora koji traje otprilike 30 minuta) “vraćaju na policu knjižnice”.Neposrednim, otvorenim i prijateljskim razgovorom između čitatelja/čitateljica i živih knjiga na inovativni način se mijenjaju dotadašnji stavovi, smanjuju negativne tenzije te jača empatija prema drugima i drugačijima.

mjesto radnje: Narodna čitaonica

vrijeme radnje: 21. 10. u 16:00

 Gospodar svjetla Nikola Tesla

radionica za djecu 11-14 godina

prema slikovnici autora Mihajlović, Dumančić, Sišul

voditeljica: Marta Lončarević

Stvoriti nesebično svijet u kojem su znanje i ljubav istinske vrijednosti i pokretači nije osobito teško, ali nije ni lako. Tekst navedene slikovnice pokazat će kako nastaje baš takav svijet, a djeca će kroz radionicu u raznim komunikcijskim situacijama uočiti moć znanja i radost učenja.

mjesto radnje: Knjižnica Čavle

vrijeme radnje: 22. 10. u 16:00

Upali lampicu i čitaj!: Flumen obscura

čitateljski performans Fluminata

U cijeloj Hrvatskoj 23.10. provodi se program pod nazivom „Upali lampicu i čitaj!“ U Rijeci će to učiniti Fluminati, misteriozna spisateljska skupina koju čini 7 duša. Neke od njih oglasit će se s balkona Filodrammatice u mrkloj noći pod lampicom svojim kratkim (osvijetljenim) pričama.

mjesto radnje: Filodrammatica, balkon

vrijeme radnje: 23. 10. u 19:00

Zavičajna srijeda: Opis otoka Cresa i njegovih stanovnika

predstavljanje knjige

predstavljač: Pino Tuftan, urednik, priređivač i izdavač

Opis otoka Cresa i njegovih stanovnika djelo je Andrije Linardića, samouka koji je zabilježio običaje radišnih Cresana kroz svoje životno iskustvo. Samo u dijelovima njegov je rukopis objavljen u Zborniku za narodni život i običaj Južnih Slavena JAZU-a, a cjelovit rukopis, uz pomoć nasljednika, priredio je i uredio Pino Tuftan i objavio u kolovozu 2015. g. Osim toga, Andrija Linardić je značajan kao osnivač Prve istarsko hrvatske odlikovane tvornice eteričnih ulja u Marinšćici – jedinstvene u svijetu!

mjesto radnje: Središnji odjel Palača Modello

vrijeme radnje: 28. 10. u 18:00

One: „Pričaj mi o njoj“ Renata Baretića

rasprava o knjizi

Dragi D! Sad san izbrojila: već imam 1620 hrvatckih dinara od dide za ono klađenje za mamu. Ja njega ne razumijen. Ni baka mislim da ga ne razumije. Tata me danas vidio kad san brojila ali samo je šutijo. Njemu je teško. Da je manje nervozast to bi stvarno bijo najbolji tata na svijetu. Ali najbolji je iovako. Sutra je ručak. Ja volin ručak i biti tamo ali ne volin ga jer je dida različiti kad nas je puno. I tata isto. Zato šute najveće vrijeme da se ne svađaju. Peja danas iz prirode i engleskoga. Četiri iz hrvatckoga. Još malo pa kupanjac!!!

mjesto radnje: Kreativni laboratorij

vrijeme radnje: 29. 10 u 18:00

Demon školske knjižnice u gostima

rasprava Malih knjigoljubaca o knjizi „Demon školske knjižnice“

gošće autorica Morea Banićević i urednica Anita Peti-Stantić

„Demon školske knjižnice“ avanturistično je fantastični roman za mlade. Napeta i vješto napisana priča o šesteročlanoj skupini prijatelja dvanaestogodišnjaka (četiri dječaka i dvije djevojčice) koja provodi naizgled uobičajen život ispunjen dječjim nestašlucima, prepirkama, prijateljstvom i prvim simpatijama zapliće se kad jedan od dječaka dobije kaznenu zadaću u kojoj mora opisati lik iz zadane knjige. U knjizi posuđenoj u knjižnici sasvim neočekivano nailazi na olovkom ispisanu poruku koja se zagonetno pojavljuje svaki put kad je obriše. U slučaj se uključe i ostali članovi družine te svi zajedno kreću u rješavanje zagonetki koje se pojavljuju na vrlo neobične načine.

Morea Banićević, profesorica je engleskog jezika u Osnovnoj školi ‘Rikard Katalinić Jeretov’ Opatija i ovo joj je dječji roman prvijenac. Autorica će ovom prilikom sudjelovati u raspravici o svom romanu s članovima čitateljskog kluba Mali knjigoljupci, pridružit će se i urednica romana Anita Peti-Stantić, a susret je, naravno, otvoren za sve.

mjesto radnje: Dječji odjel Stribor

vrijeme radnje: 30. 10. u 18:00

Ex Librisi Saše Šantela

otvorenje izložbe

trajanje izložbe: 2.-10.11.

Spomen izložba grafika povodom 70-te obljetnice smrti slovenskog slikara, grafičara i skladatelja Saše Šantla, te prvog ilustratora Velog Jože koji je 1918. – 1920. predavao u Ženskoj realnoj i Kraljevskoj realnoj gimnaziji u Sušaku.

mjesto radnje: Narodna čitaonica

vrijeme radnje: 2. 11. u 18:30

Autorica u gostima: Karmela Špoljarić

predstavljanje autoričinih književnih ostvarenja, dopisne radionice kreativnog pisanja i njenih polaznica, izložbe priča, projekta bajkanja… razgovor s autoricom

mjesto radnje: Knjižnica Čavle

vrijeme radnje: 3. 11. u 16:30

Autorica u gostima: Karmela Špoljarić

rasprava o knjizi „Major Tom“

povodom 9. godišnjice Čitateljske grupe Ogranka Drenova

Čitateljska grupa Ogranka Drenova obilježava 9. obljetnicu svojih čitanja i raspravljanja.

Nakon Irene Lukšić, Maje Hrgović, Nade Gašić, Sanje Bilić, Lade Puljizević, Srećka Cuculića i Slađane Bukovac, naša najstarija čitateljska grupa na svojoj raspravi o romanu „Major Tom“ ugošćuje autoricu romana Karmelu Špoljarić.

Karmela Špoljarić rođena je 1967. u Zagrebu. Diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti 1999. na temu „Poetika postmodernizma u djelima hrvatskih borgesovaca“. Piše prozne i dramske tekstove. Pripovijetke objavljuje od na Trećem programu HR-a te po književnim časopisima. Za tinejdžersku dramu “Nula kuna po minuti” dobila je nagradu Ministarstva kulture „Marin Držić“ 2011. U svibnju 2013. objavila je roman „Nije ovo Twin Peaks“ (AGM) za koji je dobila nagradu DHK „Slavić” 2014. U studenom 2013. objavila je zbirku priča „Pazi što ćeš poželjeti“ (Cekape). U rujnu 2014. objavila je roman „Major Tom“ u izdanju HENA COMA. Tijekom 2013. osmislila je i pokrenula prvu dopisnu radionicu kreativnog pisanja „Kako početi“. Ako ste čuli za bajkanje, bili ste na tragu Karmele Špoljarić.

mjesto radnje: Središnji odjel Filodrammatica

vrijeme radnje: 3. 11. u 19:00

Zavičajna srijeda: Korina Juretić

predstavljanje autoričine prve zbirke pjesama „Legitimacija“

Korina Juretić rođena je u Rijeci 1982. kao autohtona Grobnišćica. Nagradu Goranova proljeća (Goranov vijenac za mlade pisce i pjesnike) dobiva u osnovnoškolskoj dobi. Sudjeluje na manifestacijama kulturnih društava i udruga, večerima poezije i proze. Poezija se utkala u Korinin život i jedan dio tkanja donosi i ova zbirka poezije.

mjesto radnje: Središnji odjel Filodrammatica

vrijeme radnje: 4. 11. u 18:00

Prgava Vera u gostima

predstavljanje slikovnice ispod čekića

gošće autorice Ivana Francišković i Gordana Ivković

Prgava Vera.

Nimalo vrijedna.

Jer, nema ona vremena za druge stvari. Kad si prgav, onda je to posao s punim radnim vremenom. Kad si prgav onda se ljutiš. Onda se tvrdoglaviš. Onda si uvijek i baš uvijek u pravu. Kad si prgav, onda si prgav.

Prgav i točka.

Takva je Prgava Vera. Prgava. S točkom.

mjesto radnje: Dječji odjel Stribor

vrijeme radnje: 5. 11. u 10:30

Od Maurovića i Kirina do Jerabeka i Bašića: pregled slikovnica hrvatskih ilustratora

predavanje doc. dr. sc. Maje Verdonik za studente knjižničarstva i sve zainteresirane

mjesto radnje: Filozofski fakultet u Rijeci

vrijeme radnje: 6. 11. u 16:30

Autorice u gostima: Larí Marí

književni razgovori

„Zlatni mjesec“ drugi je roman uspješnog književnog dvojca, autorica koje su za svoj prvi roman „Bez ljubavi i mržnje“ dobile nagradu Kiklop 2014. godine, dio je njihovog ciklusa „proze koja liječi“ kojim žele osnažiti i ohrabriti čitatelje u suočavanju s problemima ne bi li započeli proces emocionalnog izlječenja. Roman je slojevit, uzbudljiv i intrigantan psihološki triler u kojem ništa nije onako kako se otprva čini.

mjesto radnje: Središnji odjel Filodrammatica

vrijeme radnje: 6. 11. u 17:00

Dječje knjižnice u Rijeci: 60 godina igre i čitanja

izložba razigranog suživota s knjižnicom u čast 60 godina djelovanja dječjih knjižnica u Rijeci

autori izložbe: Ivo Matošić & Gradska knjižnica Rijeka

mjesto radnje: Narodna čitaonica

vrijeme radnje: 11. 11. Dan hrvatskih knjižnica u 19:00

Dječje knjižnice: nove paradigme i koncepti

predavanje izv. prof. dr. sc. Ivanke Stričević za studente knjižničarstva i sve zainteresirane

mjesto radnje: Filozofski fakultet u Rijeci

vrijeme radnje: 14. 11. u 11:00

Obiteljski tjedan u Striboru

9.-14.11.

Jezične igre za velike i male

Pozivaju se roditelji da sa svojom djecom dođu na večer jezičnih igara. One pomažu naučiti slušati, govoriti, čitati i pisati. A to nam je sve potrebno da bismo se bolje razumjeli!

Igre inspirirane istoimenom knjigom Anite Peti-Stantić i Vladimire Štanger-Velički.

mjesto radnje: Dječji odjel Stribor

vrijeme radnje: 9. 11. u 18:00

Obiteljska čitateljska rasprava OVO su knjige koje se pamte!

(po izboru roditelja)

Najdraže knjige naših roditelja nekako nisu naše najdraže knjige. Ali možda ih nismo ni pokušali čitati. Mame i tate, sjećate li se svoje najdraže knjige? Trebate li je se podsjetiti, pročitajte je ponovno. Nek i vaše dijete pročita konačno istu knjigu. Dođite na čitateljsko međugeneracijsko pripetavanje!

mjesto radnje: Dječji odjel Stribor

vrijeme radnje: 10. 11. u 18:00

Obiteljsko druškanje uz društvene igre

Baci kocku, podijeli karte, povuci potez, pronađi par, izvuci pažljivo, pronađi riječ, potopi brod, osvoji regatu, preuzmi rizik, ma, čovječe, ne ljuti se! Dođi u Stribor, odigraj društvenu! Tata sa sinom, kćerka s mamom, brat i sestra s mamom i tatom, s bakom il djedom… svejedno je. Što nas je više, to druškanje bolje!

mjesto radnje: Dječji odjel Stribor

vrijeme radnje: 11. 11. u 18:00

Obiteljski kviz Znam te, znaš me

Koja je najdraža knjiga vašeg djeteta? Koju grupu najradije sluša? Koja mu je omiljena boja? A vaša? Koliko se vi i vaše dijete uistinu poznajete? Doznat ćete na ovom kvizu koji otkriva sve tajne koje to ne bi trebale biti. Obiteljska kviz igra koja pomaže boljem međusobnom upoznavanju djece i roditelja.

mjesto radnje: Dječji odjel Stribor

vrijeme radnje: 12. 11. u 18:00

Obiteljska čitateljska rasprava E, TO ti ja volim čitat!

(po izboru nove generacije)

Čitate li knjige koje čitaju vaša djeca? Znate li čemu se danas djeca smiju? U koje svjetove bježe? Prema preporuci svog djeteta pročitajte knjigu koja se njemu svidjela i dođite na drugo međugeneracijsko pripetavanje: na raspravicu o knjigama koje vole naša djeca i o tome kako su se te knjige nama svidjele!

mjesto radnje: Dječji odjel Stribor

vrijeme radnje: 13. 11. u 18:00

Obiteljska radionica Lutke na štapu

Zajedno s djecom, od potrošnog materijala izradite maštovite lutke na štapu i zaigrajte u maloj improviziranoj lutkarskoj predstavici. Da sve bude zabavnije i ljepše potrudit će se Striborova djeca čija su zaigrana likovnost i izuzetne osobnosti najbolja pozivnica ovom druženju: Jadranka Lacković, Marija Kajapi i Ivo Matošić. Ne propustite.

mjesto radnje: Dječji odjel Stribor

vrijeme radnje: 14. 11. u 11:00

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...