Početna - IZDVOJENO - “Mlade opatijske obitelji treba potpuno osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje”

“Mlade opatijske obitelji treba potpuno osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje”

Opatijski ogranak Akcije mladih koji u svojim redovima ima dvoje gradskih vijećnika, od kojih jedan obnaša i funkciju predsjednika, na konferenciji za medije iznijeli su plan kojim namjeravaju dodatno olakšati situaciju mlađim obiteljima koje žele ostati živjeti u Opatiji.

”Želja nam je predstaviti jedan prijedlog koji ćemo proslijediti na Vijeće, a smatramo da je jako interesantan za mlade u Opatiji. Želimo nastaviti s brojnim poticajnim mjerama, a sada smatramo da je vrijeme za izmjenu postojeće odluke po kojoj su do sada građani koji žive već 20 godina na području grada Opatije oslobođeni 70% komunalnog doprinosa pri izgradnji prve nekretnine ili rekonstrukcije postojeće, a mi bismo sad za mlade obitelji, do 45 godina starosti, s djetetom predložili da to bude 0%, da ukinemo potpuno komunalni doprinos”, rekao je Igor Puž.

“Smatramo da je to jako jedna zanemariva stavka u proračunu Grada Opatije, a nekome tko živi i radi za prosječnu hrvatsku plaću i uz to živi u centru Opatije iznimno značajno. Po našim laičkim izračunima, u slučaju neke manje nadogradnje stana ili potkrovlja ovim oslobađanjem moglo bi se čak financirati i kompletne grube radove. Tako da to je velika stavka za nekoga tko se odlučuje za takav korak u životu, a za naš grad mislim da je to malo i da je to nešto što moramo istrpjeti, jer mi bi voljeli da bude što više korisnika koji se odluče za gradnju svog stambenog prostora u Opatiji, pa neka ovo bude taj prvi korak. Netko će reći da je to mjera koja neće zadržati Opatijce, a ja se nadam da je to mali korak koji će ipak dati neku nadu da može u ovom skupom gradu ostati živjeti”, poručio je Puž.

“Ja bih još tu samo dodao da je Opatija donijela niz populacijskih mjera koje se tiču socijalnog aspekta, ali mnogi razmišljaju o odlasku iz Opatije zbog skupoće kvadrata. Mjera sama po sebi neće riješiti problem, ali nadamo se da tijekom ovog četverogodišnjeg mandata uočavajući prostore unutar gradskih odluka koje nisu od velikog značaja za proračun, a mogu biti upravo ona točka koja će prelomiti nečiju odluku da ostane ili ode iz Opatije, da će jedan set tih mjera uspjeti barem dio naših sugrađana nagovoriti da svoj život vežu uz Opatiju. To je jedna relativno mala mjera. Mislim da je dobar pokazatelj smjera u kojem Opatija ide i nadamo se da će i druge stranke, pa i gradonačelnik nastaviti na ovakve mjere i da će i službe i vijećnici potruditi se maksimalno da pronađu što više ovakvih mjera koje same po sebi možda nisu odlučujuće, ali grade jedan put prema boljoj natalitetnoj situaciji u gradu Opatiji”, rekao je Robert Kurelić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novi prihodovni cenzusi i iznos jednokratne pomoći u Odluci o socijalnoj skrbi

Novost je i subvencija u iznosu 25 posto produženog boravka za djecu roditelja koji primaju dječji doplatak Grad Kastav uz ...