Početna - IZDVOJENO - Monografija „Tajanstveni Morčići“ predstavljena u Zori

Monografija „Tajanstveni Morčići“ predstavljena u Zori

Monografija „Tajanstveni Morčići – Moretti misteriosi“ autora Gjona Antonija predstavljena je 12. lipnja u Kulturnom domu Zora.

Uz autora, o knjizi su govorili izdavač i urednik Silvije Tomašević i lektorica doc. dr. Jasna Gržinić, a prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika dr. sc. Emil Priskić. Ovo je drugo izdanje ove vrijedne monografije, kojem je, za razliku od prvog izdanja na hrvatskom i talijanskom jeziku, sada dodan i engleski tekst.

Zamjenik gradonačelnika Priskić istaknuo je kako mu je izuzetno drago što je promocija ove vrijedne, poučne i nadasve zanimljive knjige održana i u Opatiji te da možemo biti ponosni što je autor djela Opatijac.

Lektorica knjige Jasna Gržinić istaknula je važnost pitanja što je točno morčić, koja je njegova povijest i kako se on izrađuje te objasnila kako je morčić simbol pobjede dobra i simbol koji čuva od neprilika još od svojih početaka izrade u 13. stoljeću.

Autor Gjon Antoni objasnio je da je morčić u prvobitnoj formi bio izričito muška naušnica, nije bio od zlata nego od legure i imao je sasvim drugačiju formu – oblik kalote u obliku štita, dok je na glavi nosio krunu, a ne turban što je vidljivo i usporedbom sa osmerodjelnom krunom u riječkoj katedrali Sv. Vida koja datira iz 1905. godine.

Naglašena je i povezanost ovog tajanstvenog tamnoputog ljepotana baš s Opatijom i obitelji koja je obilježila njezinu povijest – familijom Scarpa. Naime, barunica Maria Scarpa je prva u kasnijem periodu opatijskog zlatarstva dala otvoriti zlatarsku radnju 1874. g. i to u Rijeci. Naslijedio ju je Augustino Gigante koji je, zahvaljujući njoj, postao jedan od carskih zlatara. Kao dobar poduzetnik, angažirao je i druge zlatare da rade za njega. Morčići su počeli nicati. Prva ih je u Rijeci naručila carica Maria, kći Vittoria Emanuelea i supruga Ferdinanda II. Otada Morčići postaju zanimljivi u cijeloj Austro-ugarskoj monarhiji.

Izdavač Silvije Tomašević kazao je kako je ova knjiga „rođena“ u Opatija, kada se susreo s autorom te se odmah zainteresirao za ideju izdavanja monografije. Istaknuo je i primjer koji dokazuje da je morčić međunarodno poznat, naime, prošlog Božića princeza od Kenta nosila je nakit od morčića na svečanosti u kraljevskoj palači. Naglasio je i kako je u Rijeci osnovana udruga Morčići – Moretti, a želja je u sklopu projekta Rijeka – prijestolnica kulture 2020 urediti mali muzej – radionicu kako bi se prezentirao zanat izrade morčića.

Knjiga „Tajanstveni Morčići –  Moretti misteriosi“ može se kupiti u knjižari Edit do kraja tjedna po promotivnoj cijeni od 100 kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novo elitno naselje na Pavlovcu

Naselje Pavlovac, koje se zbog svoje lokacije smatra iznimno atraktivnim i elitnim dijelom grada, uskoro će dobiti proširenje od 28.500 ...