Početna - IZDVOJENO - Morske struje pokrenute Kvarnerskom burom

Morske struje pokrenute Kvarnerskom burom

 

O struji uvelike ovisi živi svijet Jadrana 

Rezultati  istraživanje mora za vrijeme orkanske bure i nakon njenog smirivanja krajem siječnja i početkom veljače  2012 godine na Kvarneru , objavljeni u međunarodnom znanstvenom časopisu Ocean Science,  pokazali su da  naša Kvarnerska bura pokreće  snažne  morske struje. Morske struje  tako pokrenute  kruže istočnim Sredozemljem i donose hranjive tvari potrebne za život Jadrana.

Istraživanje je proveo tim od petnaestak oceanografa iz Hrvatske, Italije i Slovenije , a oceanografi su ustanovili  najveću do sada poznatu gustoću vode u Jadranu od 30,6 kilograma po prostornom metru. Također, zabilježena je najniža temperature vode Jadrana od 3,9 stupnja Celzija na dubini 24 metra u Tršćanskom zaljevu. Istodobno, salinitet u sjevernom Jadranu narastao je do 38,5, što je najveća ikad zabilježena koncentracija soli u tom dijelu mora.

Snažna dugotrajna bura pokrenula je tonjenje iznimno hladne i guste vode u Tršćanskom zaljevu te njezino strujanje uz morsko dno prema južnom Jadranu, a  morska struja je dosegla brzinu između 30 i 40 centimetara u sekundi, što je za vjetar s čijom se brzinom susrećemo svakodnevno možda malo, ali je za morske struje jako mnogo. Struja je za dva do tri tjedna došla do Jabučke kotline i usporila dok ju nije napunila, a potom nastavila prema jugu te u iduća tri do četiri mjeseca snažno utjecala na oceanografska svojstva ne samo Jadranskog nego i istočnog dijela Sredozemnog . Ta je pojava važna za razvoj morskih organizama.  Za hrvatski dio Jadrana je pogotovo važna istočnojadranska ulazna struja, koja  regulira produkciju živog svijeta,  najprije mikrorganizma,  a potom i viših razina prehrambenog lanca. Ona donosi relativno bogatiju vodu hranjivim tvarima u istočni dio Jadrana iz Jonskog mora. Bura također obogaćuje duboke slojeve Jadrana kisikom što je važno za njegov živi svijet. 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...