Početna - IZDVOJENO - Morske struje pokrenute Kvarnerskom burom

Morske struje pokrenute Kvarnerskom burom

 

O struji uvelike ovisi živi svijet Jadrana 

Rezultati  istraživanje mora za vrijeme orkanske bure i nakon njenog smirivanja krajem siječnja i početkom veljače  2012 godine na Kvarneru , objavljeni u međunarodnom znanstvenom časopisu Ocean Science,  pokazali su da  naša Kvarnerska bura pokreće  snažne  morske struje. Morske struje  tako pokrenute  kruže istočnim Sredozemljem i donose hranjive tvari potrebne za život Jadrana.

Istraživanje je proveo tim od petnaestak oceanografa iz Hrvatske, Italije i Slovenije , a oceanografi su ustanovili  najveću do sada poznatu gustoću vode u Jadranu od 30,6 kilograma po prostornom metru. Također, zabilježena je najniža temperature vode Jadrana od 3,9 stupnja Celzija na dubini 24 metra u Tršćanskom zaljevu. Istodobno, salinitet u sjevernom Jadranu narastao je do 38,5, što je najveća ikad zabilježena koncentracija soli u tom dijelu mora.

Snažna dugotrajna bura pokrenula je tonjenje iznimno hladne i guste vode u Tršćanskom zaljevu te njezino strujanje uz morsko dno prema južnom Jadranu, a  morska struja je dosegla brzinu između 30 i 40 centimetara u sekundi, što je za vjetar s čijom se brzinom susrećemo svakodnevno možda malo, ali je za morske struje jako mnogo. Struja je za dva do tri tjedna došla do Jabučke kotline i usporila dok ju nije napunila, a potom nastavila prema jugu te u iduća tri do četiri mjeseca snažno utjecala na oceanografska svojstva ne samo Jadranskog nego i istočnog dijela Sredozemnog . Ta je pojava važna za razvoj morskih organizama.  Za hrvatski dio Jadrana je pogotovo važna istočnojadranska ulazna struja, koja  regulira produkciju živog svijeta,  najprije mikrorganizma,  a potom i viših razina prehrambenog lanca. Ona donosi relativno bogatiju vodu hranjivim tvarima u istočni dio Jadrana iz Jonskog mora. Bura također obogaćuje duboke slojeve Jadrana kisikom što je važno za njegov živi svijet. 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Radovi na uređenju Ulice R.K. Jeretova gotovi do 5. ožujka

Po najavi dobivenoj od Županijske uprave za ceste, radovi na uređenju ulice Rikarda Katalinić Jeretova trajati će do 5. ožujka.“Do ...