Početna - IZDVOJENO - MOST se u većini usuglasio s HDZ-om
Petrov-Karamarko
Foto: metkovic-news

MOST se u većini usuglasio s HDZ-om

“Drago mi je da smo se usuglasili oko velike većine pitanja. Ne znam što će biti u narednom razdoblju ali odavde nosim zaista dobre utiske. Svidio mi se način na koji smo radili konverzaciju iako nismo očekivali toliku ekipu (HDZ-a). Preko 20 ljudi nas je dočekalo, dok smo u SDP-u imali razgovore jedan na jedan”, izjavila je Ružica Vukovac (Most) nakon troipolsatnih pregovora.

Na novinarsko pitanje oko čega se nisu usuglasili, kazala je kako je riječ o “nešto vrlo malo oko ekologije”.

Posebno je zadovoljna pregovorima o poljoprivredi jer je, ističe, to grana koja je teško stradala zahvaljujući politici. “Poljoprivreda mora biti konstruirana tako da bude čvrsta i temelj ove zemlje, a ona to trenutno nije”, ustvrdila je Vukovac.

O eksploataciji nafte u Jadranu, rekla je, na sastanku nije bilo govora. “Nismo tako daleko išli. Jest bilo govora o energetici i o tome smo prilično dugo razgovarali. I ekologiju smo ‘pretresali’, ali što se tiče ekspoloatacije u Jadranu, rečeno je kratko da nismo protiv istraživanja, ali da li se ti resursi koji se tamo otkriju moraju staviti u funkciju, to je upitinik”, kazala je Vukovac.

Na pitanje s kim je Most zadovoljniji u pregovorima i kako će na kraju odlučivati o tome kome dati podršku, Vukovac je kazala kako “o tome koji će se sve uvjeti vagati” i na koji način će donijeti odluku još ne znaju.

“Mi smo tražili vladu stručnjaka i to je ono što i jedni i drugi podupiru i za nas bi to bilo najbolje rješenje”, rekla je Vukovac. U Mostu se, kaže, razmišlja na način: ‘Dajte stručnjake i idemo rješavati probleme’.

Za pregovore s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste ostalo je još nekoliko tema i one će biti pripremljene za idući tjedan, rekla je. “Idemo ponovo na klauzuru u Plitvice i tamo ćemo pretresti sve što je bitno i što se mora reformirati. Nemoguće je napraviti reforme samo u jednom ili dva sektora. Treba provesti svih pet ključih točaka”, rekla je Vukovac.

O foteljama, tvrdi, nije se razmišljalo, a na pitanje želi li Most resor poljoprivrede odgovorila je kako je “to je resor koji je jako bitan”.

Predsjednik HDZ-ovog Odbora za zaštitu okoliša i energetiku Darko Horvat zadovoljan je “punim konsenzusom”, a jedino je, tvrdi, u segmentu zaštite okoliša nastao “blagi prijepor” vezan za
primarnu selekciju otpada.

“Jedino je u segmentu zaštite okoliša nastao jedan mali, blagi prijepor, isključivo u pristupu primarnoj selekciji i obveza koje smo preuzeli. Dvojimo jesmo li u sljedeće dvije ili tri godine u mogućnosti dovesti taj sustav do faze negdje 50 posto primarne selekcije”, rekao je Horvat.

Predsjednik HDZ-ovog odbora za poljoprivredu Krunoslav Zmaić također nije krio zadovoljstvo razgovorima. “Itekako smo zadovoljni ovim razgovorima s obzirom da već tri i pol godine radimo na našem programu i našli smo s kolegama iz Mosta zajednički interes koji je u biti potpuno jednak”, rekao je. Jedino pitanje je, ističe, način dolaska do određenih ciljeva, no i dodaje kako je to samo pitanje izvedbe.

“Imamo isti interes, a to je čvrsto i zajedničko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, pitanje poljoprivrednog zemljišta, izravna plaćanja, ruralni razvoj”, kazao je Zmaić dodvši međutim da se u detalje ipak nije danas išlo.

Na pitanje što misli o inicijativi za osnivanje poljoprvredne banke, Zmajić je uzvratio kako je stav HDZ-a da su agrobanke itekako poželjne. Ima, kaže, više modela. “Ili osnivanje nove agrobanke ili korištenje postojeće infrastrukture, što bi značilo dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke ili pak Croatia banke”, pojasnio je.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...