Početna - IZDVOJENO - Motoriste ugrožavaju vozači automobila
motor
foto: web

Motoriste ugrožavaju vozači automobila

Dolaskom proljeća motociklisti i biciklisti čine svoje prve kilometre i najugroženija su skupina sudionika u prometu. Uz dakako ljetne mjesece kada su prometnice prepune turista, najkritičniji period upravo su prvi sunčani dani u ožujku i travnju, kada se motociklisti tek privikavaju na vožnju dvokotačem nakon zimskog mirovanja, a vozači automobila ih ne očekuju ili uopće ne vide.

Kako bi vozači motocikala i mopeda bili što sigurniji u prometu, u vožnji uvijek moraju kacigu, motociklističku jaknu i rukavice, što je najosnovnija zaštita prilikom mogućeg pada, no moraju voditi računa da kaciga ne smije biti starija od pet godina, nakon čega gubi svoja svojstva i zahtjeva zamjenu novom.

Čak i osim svega navedenog motociklisti su ugroženi na gradskim prometnicama i otvorenim dionicama blizu izlaza na sporedne ceste jer ih vozači automobila uopće ne vide. Jedini spas od sraza s vozilom, jest predvidjeti opasnost i znatno usporiti prilikom približavanja križanjima. Veliku opasnost predstavljaju i gospodarska vozila, poput kombija i kamiona, jer prilikom udarca motociklist se direktno tijelom zabija u vozilo i šanse za preživljavanje su mu minimalne.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...