Početna - ZABAVA - U mozgu bebe otriven novi stadij razvoja
beba
foto: pexels

U mozgu bebe otriven novi stadij razvoja

Beba Grace je stara samo 16 dana, a baš kao i svaka druga beba, ona samo jede, spava i proizvodi puno plinova.

Do sada se smatralo da se većina njezinih moždanih stanica razvila prije samog rođenja. Ipak, nova istraživanja pokazuju kako je to proces koji i dalje traje i trajat će još mjesecima. Znanstvenici su naišli na do sada nepoznati stupanj razvoja gdje se mali neuroni formiraju duboko u mozgu te migriraju u prefrontalni korteks koji igra središnju ulogu u spoznaji i kreiranju osobnosti.

“Fascinirani smo time što smo našli toliki broj novih neurona koji aktivno prelaze iz subventrikularne zone u subkortikalnu bijelu tvar, što je veoma uzbudljivo otkriće za nas”, rekao je jedan od autora otkrića, Eric J. Huang, profesor patologije na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu.

To je uzbudljivo jer bi ta migracija mogla dati novi uvid u sposobnost mozga male Grace za učenje i razvoj.

“Ovo je fascinantan fenomen i kada se događa embriju, a pogotovo u puno većem i kompleksnijem mozgu. Činjenica da stanice mogu migrirati tako daleko iz mjesta gdje su vjerojatno rođene do lokacije gdje će biti integrirane u neuralnu mrežu je nevjerojatna”, rekao je Arturo Alvarez-Buylla, profesor neurologije koji također predaje na Sveučilištu Kalifornija u San Francisku. Za te neuronske veze u prefrontalnom korteksu smatra se da su odgovorne za mentalna oboljenja poput autizma i shizofrenije – što otvara još vise pitanja o ovom stupnju razvoja mozga.

“Naučili smo strahovito puno o razvoju mozga ali to je tek mali dio onoga što moramo znati kako bismo shvatili kako mozak doista radi i razvija se. Fascinantno je da tako brzo napredujemo ali još je dug put pred nama”, dodao je Alvarez Buylla. Što se tiče bebe Grace, svaki dan je za nju nova avantura. Za nju je život prilično jednostavan u odnosu na izuzetnu kompleksnost koja se tek počela formirati u njezinoj glavi.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Primanje najuspješnijih opatijskih učenika

Gradonačelnik Fernando Kirigin jučer je primio i nagradio učenike i profesore mentore opatijske Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov” koji su ...