Početna - IZDVOJENO - Muškarac kod Plomina pao s glisera i teško se ozlijedio elisom motora

Muškarac kod Plomina pao s glisera i teško se ozlijedio elisom motora

Jedan muškarac teže je ozlijeđen kad je u ponedjeljak s još jednim muškarcem s glisera pao u more u Plominskom zaljevu, a iz mora su ih izvukli kolege s druge brodice nakon spasilačke akcije, priopćila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Lučka kapetanija Pula je od pomorske policije oko podneva dobila obavijest o poduzetoj spasilačkoj akciji prema dvoje ljudi u moru, u Plominskom zaljevu, od kojih je jedan spašenik odmah po izvlačenju iz mora prevezen na obalu i predan djelatnicima pulske hitne medicinske pomoći, s obzirom na težinu zadobivenih ozljeda.

Spasilačku akciju prema dvojcu u moru poduzeli su voditelj D.M. i član posade M.G., zahvaljujući čijoj je pravovremenoj reakciji izbjegnuto gotovo sigurno teže stradavanje dvojice brodolomaca, moguće sa smrtnim ishodom, kažu u Nacionalnoj središnjici.

Očevidom je utvrđeno da se pomorska nesreća prije podneva dogodila u Plominskom zaljevu, nedaleko od HEP-terminala za iskrcaj ugljena, kada je manji gliser naglo promijenio smjer plovidbe zbog čega su dva člana posade (voditelj brodice M.M. i član posade R.B.) pali u more.

Netom nakon pada našli su se u kružnoj putanji vlastite brodice koja je prešla preko voditelja brodice, nanijevši mu pogonskom elisom teške ozljede. No nedaleko od mjesta nesreće zatekla se druga brodica s dva člana posade koja su doplovila do brodolomaca, izvukla ih na palubu i produžila prema obali gdje su ih dočekali djelatnici pulske hitne medicinske pomoći, koji su ozlijeđenog brodolomca odmah po pristajanju u luku Plomin prevezli u pulsku Opću bolnicu.

Spasioci su nakon iskrcaja dvojice brodolomaca otplovili na mjesto nesreće, presreli i zaustavili havarirani gliser, koji je do tada plovio bez nadzora, te ga uzeli u tegalj u luku Plomin.

Pregledom havarirane brodice utvrđeno je da je upravljački mehanizam ostao zakočen u jednom smjeru zbog puknuća sajle kormila, uslijed čega je gliser naglo promijenio smjer kretanja te je nastavio ploviti u koncentričnim krugovima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Udari bure do 163 km/h na Kvarneru, zabijelio se Platak

Poremećaj koji se premješta preko naših krajeva donio je puno vjetra i za sada malo oborina. Bura je ojačala u ...