Početna - IZDVOJENO - Na burzi rada više od 320.000 ljudi
Nezaposlenost
foto: RT AFP Photo / Cesar Manso

Na burzi rada više od 320.000 ljudi

Mnoge ljude nezaposlenost slomila je psihički, a zbog otkaza gutaju po šaku lijekova na dan ili se ubiju. Njihove priče nisu samo osobne tragedije nego tragedije društva.

Dugo sam razmišljala o samoubojstvu, a zatim i o tome da ubijem svoje četvero djece pa sebe. Posve sam se izgubila i zapustila do te mjere da sam posve zanemarila fizičko zdravlje. Puknula mi je vena u nozi, ali se nisam mogla pokrenuti i otići liječniku. Kada sam napokon otišla, rekao mi je da sam pregled odgađala još samo jedan sat, morali bi mi amputirati nogu jer se sve zagnojilo, započinje svoju mučnu životnu priču Zagrepčanka (49) koja želi ostati anonimna. Tvrdi kako je okidač za takvo stanje otkaz koji je dobila 2009. godine. U državnoj su je tvrtki zaposlili kao spremačicu i dobila je ugovor na određeno vrijeme koji su joj stalno produljivali, pa je bila uvjerena kako će je po isteku napokon zaposliti za stalno. Međutim, zahvalili su joj se na suradnji.

– Bilo je to uoči Božića, blagdana koji je našoj obitelji oduvijek mnogo značio. Svatko bi dobio poneku sitnicu, ali te godine nisam imala što staviti na stol. Baš ništa – nastavlja ona i dodaje kako se situacija dodatno zakomplicirala kad je samo nekoliko mjeseci nakon nje i suprug, koji je bio zaposlen u građevini, također dobio otkaz. Računi su se počeli gomilati, a uskoro su došle i ovrhe te prva isključenja. Ostali su bez struje, vode i plina.

– U prvi se mah nisam uopće snašla niti sam pomislila da bih negdje trebala potražiti pomoć. Suprug i ja smo se javljali na svaki oglas, aktivno smo tražili posao, ali ga jednostavno za nas nije bilo. On je tada počeo skupljati boce po kontejnerima i guliti žice kako bi prodavao sirovine, a taj novac trošio je na pivo i cigarete. Počele su trzavice i situacija je iz gore postajala sve lošijom – prepričava ona i dodaje kako je jedini novac koji im je dolazio na račun bio dječji doplatak te suprugu nije dopuštala da ga uzme i potroši na sebe prenosi 24sata.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...