Početna - KULTURA - Na današnji dan 1889. Opatija postala klimatsko lječilište

Na današnji dan 1889. Opatija postala klimatsko lječilište

Opatija obilježava 130 godina od proglašenja prvim morskim klimatskim lječilištem na Jadranu

 Car Franjo Josip I. na današnji je dan 4.ožujka davne 1889. Opatiju službeno proglasio klimatskim lječilištem. Tako je Opatija postala prvo morsko klimatsko lječilište Austro-Ugarske monarhije na Jadranu.

Bile su to slavne godine Opatijske povijesti u kojima su brojni poznati i slavni boravili u našem gradu: od samog cara Franje Josipa i carice Marije, prijestolonasljednika Štefanije i Rudolfa, nadvojvode Ferdinanda, njemačkog cara Wilhelma, švedskog kralja Oskara II., rumunjskog kralja Karola i kraljice Elizabete, poznatije kao Carmen Sylva, bana Josipa Jelačića, Gustava Mahlera, Jamesa Joycea, Antona Pavloviča Čehova, Isadore Duncan i mnogih drugih uglednika ondašnje društvene scene koji su uživali su u ljepotama Opatije. 

Obilježavajuči ovu značajnu obljetnicu Opatija cijeli mjesec ožujak nudi niz iznimno atraktivnih wellness programa.

I naredni će vikend biti ispunjen sportskim aktivnostima. U subotu, 9. ožujka, dan će početi uz ekološki sajam na opatijskom „mrkatu“ i besplatnu nordijsku šetnju kroz povijest Opatije u organizaciji KŠR Gorovo. Uz stručno vođenje, osigurani su i štapovi za 40 sudionika, a ove će se šetnje nastavljati i svake subote do kraja mjeseca, sa startom ispred Ville Angioline u 10 sati. Tijekom poslijepodneva trajat će otvorena vrata Dynamic Fitnessa u Sportskoj dvorani Marino Cvetković, koja će otvorenima ostati i svake subote u ožujku, a zanimljivu besplatnu bioterapijsku radionicu za dame, povodom Međunarodnog dana žena, održat će Damir Manola od 16 do 18 sati u dvorani KD Zora. Dan bogat događanjima zaključit će trail utrka Noćna Rika Carmen Sylva sa startom na kupalištu Slatina u 19 sati, koja će povesti trkače rutom kroz šumsko šetalište Carmen Sylva do Pobri, a nakon spusta na plažu Lipovica Lungomarem natrag do Slatine. Uz sportski, utrka će imati i humanitarni karakter jer će se dobrovoljni prilozi sudionika donirati Udruzi osoba s invaliditetom Grada Opatije, ali i zabavni program uz DJ-a.

U nedjelju, 10. ožujka, najpoznatiji hrvatski trener i motivator Mario Mlinarić održat će trening na otvorenom u parku ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer s početkom u 10 sati, a besplatni „MM treninzi“ održavat će se i svake nedjelje do kraja mjeseca.

Tijekom manifestacije „Ožujak – oaza wellnessa“ održavat će se i besplatne radionice Yoga i meditacija u pokretu Medical Wellness akademije 5., 12. i 19. ožujka te radionica obuke masaže za parove „Ruke koje vole“ Ortosan – Medical Wellness centra 11. i 27. ožujka. U Amadria Park hotelu Milenij održavat će se vikend radionice, 02.-03. ožujka Yoga vikend, a 09.-10. ožujka i  23.-24. ožujka Wellness u funkciji zdravlja. Tijekom opatijskog mjeseca sporta i zdravlja, hoteli i wellness centri pripremili su posebne ponude tretmana i wellness programa uz značajne popuste, a više informacija o programu i ponudi može se pronaći na internetskim stranicama Turističke zajednice – visitopatija.com.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Speleolozi očistili Zametsku pećinu

Hodajući ulicama rijetko razmišljamo o onom što se nalazi ispod asfalta. Postoje li kakve podzemne formacije ispod nas i gdje ...