Početna - IZDVOJENO - Na Frlaniji Pusta više ni!

Na Frlaniji Pusta više ni!

Jučer spaljen Frlanijski  PUST nazvan “Brontulon”, uz veselo odobravanje mještana i tugu udovice. Tradicija ovoga kraja ne zamire, uz popularnu uzrečicu  “Krepat ma ne molat !”

Kako je informiranost jedan od najvažnijih segmenata današnjeg bivstvovanja evo što kaže Wikipedia o maškaranim običajima..

“Poklade  (Karneval  lat. caro: meso + levare:  dignuti; u značenju  „zbogom mesu” ) je svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke  maškara,  kostimirani i maskirani plesovi.  U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju  mesopust,  poklade ili  fašnik (od njem. Fastnacht, tj. „noć posta”), koji su više vezani uz određene regije, mjesta,  njihove običaje,  a  često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual,   njihov početak i kraj.  Osim tih naziva u uporabi su i krnjeval, krnoval, pokladi, pust, fašnjek ili maškare. Pokladni ophodnici također se nazivaju raznovrsnim nazivima poput maskara, mačkara, fašenka, pusta, dida, pesnika i ostalih naziva koji se razlikuju od mjesta do mjesta, kao i skupina poput  zvončara,  baba,  pokladara,  maškura i  drugih, a  pokladni nazivi ponekad označavaju nekoliko pojmova.

Karnevalske svečanosti obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i korijandolima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije „princa karnevala”.

Maškare su se najvjerojatnije razvile iz rimskih  bakanalija,  luperkalija i  saturnalija,  ali su i utemeljene  na magijskom vjerovanju u gojenje zlih sila,  kao i protjerivanje zime.

Događaji uz maškare imaju i socijalno značenje jer se kroz lakrdijašenje često očituje i društvena kritika.

 

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Prikupljanje božićnih drvaca na prostoru Grada Opatije

Nakon proteka božićno-novogodišnjih blagdana Komunalac d.o.o. organizirano prikuplja božićna drvca. Molimo građane da božićna drvca odlože pokraj vlastitog  spremnika za ...