Početna - GASTRO KUTAK - Na Kvarner stigla prva Michelinova zvjezdica
24.07.2014., Lovranska Draga - Hotel Draga di Lovranau, u danasnje vrijeme poznat kao hotel koji nudi vrhunsku gastronomsku ponudu, u proslosti ukleta kuca u kojoj su dvoje turista nastradali od udara groma. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na Kvarner stigla prva Michelinova zvjezdica

Restoranima Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovranska Draga) dodijeljena jedna prestižna MICHELINOVA zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º(Dubrovnik) i Monte (Rovinj) uspješno zadržali svoje zvjezdice.

Lista s oznakom Bib Gourmand sada broji ukupno osam restorana, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, dok oznaku MICHELIN Plate ove godine nosi ukupno 51 restoran. Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih MICHELINOVIH inspektora, javlja Jutarnji list.

Michelinova zvjezdica je ono što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri. Pljesak gostiju nemjerljiva je jedinica zadovoljstva za koju živi cijeli kuharski tim, ali dobivanje spomenute zvjezdice je trenutak koji se pamti cijeli život. Za nju je potreban perfekcionizam, trud, rad, upornost i što je najvažnije strast i ljubav prema kuhanju.” jednom je prilikom izjavio Niko Romito, chef restorana Reale i ponosni nositelj tri Michelinove zvjezdice pa nastavio:

“Ne možete pokušati dohvatiti zvjezdice, niti raditi na način samo da ih dobijete, morate voljeti to što radite, truditi se biti najbolji, prezentirati nešto drugačije pa će zvjezdice same doći. Jednom su me pitali zašto sam se odlučio prezentirati kelj kao jelo za dobivanje Michelinovih zvjezdica. Odgovor je bio jednostavan, on je naša lokalna namirnica i obrađivali smo ga vrlo specifičnih procesima gotovo sedam dana i taj kelj je na samom kraju doista bio nešto posebno.”

Još teže od samog dobivanja zvjezdica jest njihovo zadržavanje. Očekivanja su samim time veća i ljestvica se podiže još više iako ste mislili da ste već dali maksimum. Inače, Michelinov vodič je zapravo vrlo zatvorena organizacija koja se nedavno ipak počela otvarati prema društvenim mrežama. To je organizacija koja već više od jednog stoljeća kreira trendove u gastronomiji i bira one najbolje. Iako, još mnogi misle kako je Michelin šačica kritičara koji biraju elitne restorane, istina je da zapravo iza cijelog izbora stvoje precizna i stroga pravila ocjenjivanja.

Kad  je riječ o kvarnerskim restoranima, osobitu pažnju oduvijek je plijenila Draga di Lovrana čiji je koncept postavio vrhunski chef Zdravko Tomšić, a uspješno ga je naslijedila poletna energija mladog i talentiranog chefa Denija Srdoča. Da je Deni opravdao velika očekivanja struke i gostiju u prilog govori i nagrada Gault Millaua za Mladog talenta 2018. godine. Već se izdigao jako, jako visoko među hrvatskim chefovima, a ovaj restoran postavio na sam tron domaćeg fine dining restoraterstva, što su primijetili i Michelinovi inspektori, ističe Jutarnji list.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...