Početna - IZDVOJENO - NA PRVOM NATJECANJU „ZINKA MILANOV“ 74 MLADA PJEVAČA SA SVIH STRANA SVIJETA
zinka

NA PRVOM NATJECANJU „ZINKA MILANOV“ 74 MLADA PJEVAČA SA SVIH STRANA SVIJETA

U Rijeci se održava prvo izdanje Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača “Zinka Milanov” u okviru festivala Riječke ljetne noći. Petodnevno natjecanje traje od utorka, 14. srpnja 2015. pa do zadnjeg dana Festivala, subote, 18.srpnja 2015 kada će biti održan završni koncert i dodjela nagrada. Ovo natjecanje predstavlja i svojevrsni zaključak operne i koncertne sezone 2014/2015. Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Nakon otvaranja sezone s Toscom te nadalje programa u sklopu kojeg je održan Gala koncert nove generacije, gostovanje Dunje Vejzović, gala koncerti Kristine Kolar, Diane Haller te nastupi Giorga Suriana, ovo je natjecanje svojevrsni nastavak koji nudi interpretativno zanimljive nastupe.

Zinka Milanov, kod nas poznatija kao Zinka Kunc ili Zinka Kunc Milanov predstavlja vrhunac operne tradicije te zbog toga natjecanje nosi ime po njoj. Već prve godine ovog natjecanja prijavila su se 74 mlada  pjevača sa svih strana svijeta.

Žiti čine izvrsni operni pjevači, dirigenti i poznavatelji opere kao što su Kms Olivera Miljaković, Fabrizio Melano, Mariano Horak, Tibor Bogányi, Kalle Kanttila, Marin Blažević i Vlatka Oršanić.

Fabrizio Melano “živa legenda” i svjedok vremena u kojem su pjevale velike zvijezde kao što je Zinka Milanov, Marija Callas, Richard Tucker i drugi, vidio je i čuo gotovo sve izvedbe Zinke Milanov u Metropolitan Operi.

U šezdesetima i sedamdesetima bio je prvo asistent, a potom redatelj mnogih opera. Zadovoljan što je u Rijeci, u kako je rekao najljepšem kazalištu koje je vidio, naglasio je kako ga je jučerašnja, komorna izvedba Carmen oduševila kao i ideja da se opera svede na lik – dramu i operni glas.

Ravnateljica Natjecanja „Zinka Milanov“ Vlatka Oršanić već se susrela proteklih godina s idejom takvog natjecanja i drago joj je što je ta ideja međunarodnog pjevačkog natjecanja zaživjela u Rijeci, s obzirom da postoje samo natjecanja za studente, mnogim mladim pjevačima ovo će biti prilika da se pojave na sceni. Možemo reći da ovim natjecanjem postavljamo i preduvjete za stvaranje međunarodne karijere.

Natjecanje se odvija u tri etape. Prve dvije etape natjecanja se održavaju uz pratnju klavira dok se treća etapa, u koju ulazi najviše deset finalista, sastoji od izvedbi dviju arija uz pratnju orkestra.

Na sve etape natjecanja ulaz je slobodan (uz prethodno podizanje propusnica na kazališnoj blagajni), osim na završni koncert. Na završnoj večeri orkestrom će ravnati maestro Robert Homen.

Kms Olivera Miljaković je oduševljena atmosferom i kulturom u gradu Rijeci, napominjući da je Rijeka grad koji je na našim prostorima najbliži Europi. „Cijeli glazbeni svijet je ponosan na Zinku Milanov i sama ideja da se organizira natjecanje koje nosi njezino ime velika je čast i dobar način podizanja Zinke na pijedestal.“

Sponzori nagrada su Zagrebačka banka i JGL. Predstavnica Zagrebačke banke, gospođa Gordana Žulj, izrazila je zadovojstvo zbog suradnje s HNK Ivana pl. Zajca, a posebno mogućnosti doprinosa takvom natjecanju kao što jeovo.

Predstavnica JGL-a Dea Demić istaknula je da su ulaznice za koncert natjecanja kod zaposlenika zbog velikog interesa odmah „planule“ i da im je drago da su podrška mladim talentima u vidu novčane nagrade koja se dodjeljuje.

Marin Blažević na kraju je još spomenuo da ćemo u večeras (14.07.2015.) u 21 sat u Pomorskom i povijesnom muzeju imati prilike čuti nevjerojatne priče iz Metropolitana, o pjevačima koji su obilježili operu 20. stoljeća i to u razgovoru s Fabriziom Melanom. U pauzama razgovora Anamarija Knego i Kristina Kolar otpjevat će svaka po jednu ariju iz „Aide“.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...