Početna - IZDVOJENO - Na Slatini izložba „Hrvatska iz zraka“
web

Na Slatini izložba „Hrvatska iz zraka“

U petak, 3. srpnja održalo se svečano otvaranje izložbe „Hrvatska iz zraka“koja je postavljena na šetalištu na Slatini. Izložba ostaje otvorena do 14. srpnja.

Autor projekta je Davor Rostuhar, koji je uz gradonačelnika Ivu Dujmića otvorio izložbu postavljenu u Opatiji.

Izložba u Opatiju dolazi direktno iz Milana, gdje je predstavljala Hrvatsku za vrijeme najvećeg svjetskog sajma EXPO.

Prema navodima autora Rostuhara, riječ je o najopsežnijem i najvećem fotografskom projektu„Hrvatska iz zraka“ koji je nastajao sedam godina (od 2007-2014.).

Cilj projekta bio je preletjeti sve krajeve Hrvatske raznim letjelicama, upoznati našu domovinu iz zračne perspektive, dokumentirati postojeća blaga fotografijom te otkriti nova.
Rezultat projekta je kolekcija od dvjestotinjak vrhunskih fotografija, od kojih većina otkriva nov pogled na poznate vrijednosti kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske, a neke otkrivaju i posve nove vrijednosti i atrakcije.

Vrijednost fotografije najbolje je potvrđena činjenicom da su dosad objavljene u čak šest tematskih reportaža u prestižnom svjetskom časopisu National Geographic te da je autorov pristup nagrađen prestižnom uredničkom nagradom američkih urednika National Geographica.

Projekt su podržali Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, MVEP, UNESCO, Hrvatska turistička zajednica te više od stotinu drugih relevantnih institucija.

Putujuća, kako su je nazvali autori,  energetski samoodrživa izložba tijekom ljeta 2015. godine nastavlja turneju po hrvatskim gradovima –  Koprivnica, Čakovec, Pula, Opatija, Umag, Šibenik, Novalja, Vodice, Korčula i Gospić.

U Opatiji je postavljena od 3. do 14. srpnja na Slatini.

Izložbu čini 30 postamenata od kojih svaki sadrži dvije fotografije velikog formata (150×100 cm) i pripadajuće tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku koji su koncipirani tako da ispričaju priču o Hrvatskoj iz „National Geographic“ kuta:  tekstovi na atraktivan način obrađuju teme iz geografije, razvoja, kulture, povijesti itd. Svaki postament na vrhu ima solarne ploče koje preko dana pune baterije u bazi postamenta koje uvečer i po noći daju dovoljno struje da osvjetljavaju fotografije.
Projekt je rezultirao i fotomonografijom „Hrvatska iz zraka“, u koju je uvršteno 200 fotografija proizašlih iz sedmogodišnjeg rada.

Premijerna izložba bila je u domu HDLU (ex  „džamija“) u Zagrebu u lipnju 2014. U tri ljetna mjeseca 2014. izložba je posjetila Dubrovnik, Split, Hvar, Zadar, Varaždin, Rijeku i Osijek (Splitska riva, Hvarska pjaca, Zadarska riva, Riječki korzo…). U prvih pola godine izložbu je vidjelo više od pola milijuna ljudi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...