Početna - IZDVOJENO - Nacrt Odluke o visini paušalnog poreza za iznajmljivače

Nacrt Odluke o visini paušalnog poreza za iznajmljivače

Zakonska je obveza JLS Odluku donijeti do 31. siječnja 2019.

 Uslijed učestalih pitanja građana Opatije koji se bave djelatnošću iznajmljivanja smještajnih kapaciteta, a vezano uz novu Odluku o visini paušalnog poreza po krevetu i smještajnoj jedinci, koju treba donijeti Grad Opatija, sukladno Izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje na snagu stupaju od 1. siječnja 2019. godine. Izmjenama Zakona propisano je da su predstavnička tijela JLS za 2019. godinu obvezna donijeti odluke o visini paušalnog poreza najkasnije do 31. siječnja 2019. 

Naime, Grad Opatija započeo je s pripremama oko izrade Odluke koja će biti predložena Gradskom vijeću radi donošenja u zakonskom roku. Prije toga će odluka biti na javnom savjetovanju za zainteresiranom javnošću gdje će svi građani moći dati svoje primjedbe.

Međutim, u ovome trenutku nismo u mogućnosti sastaviti i objaviti nacrt odluke budući još uvijek nije donesen Pravilnik koji je dužan donijeti Ministar financija prema istom Zakonu, a  kojim će se definirati način obračuna. Pravilnik je objavljen, ali je na javnom savjetovanju Vlade RH s trajanjem do 22. 12. 2018.godine. Prema tom prijedlogu Pravilnika ostala bi mogućnost utvrđivanja poreza po naseljima kao što je slučaj bio i do sada.

Dakle, tek kada se donese Pravilnik moći ćemo Nacrt odluke uputiti na javno savjetovanje. Konačan iznos paušalnog poreza utvrđuje u konačnici Gradsko vijeće, koje može, ali ne mora prihvatiti prijedlog odluke koju upućuje gradonačelnik po proteku javnog savjetovanja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Sutra u Matuljima akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa, sutra, 24. rujna organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ovo je sjajna prilika za sve one koji ...