Početna - IZDVOJENO - Nadzorne kamere: Uz prebrzu vožnju kažnjavat će se i telefoniranje tijekom vožnje, neregistrirano vozilo te vožnja bez pojasa
kamere
web

Nadzorne kamere: Uz prebrzu vožnju kažnjavat će se i telefoniranje tijekom vožnje, neregistrirano vozilo te vožnja bez pojasa

Na 30 lokacija gdje su se smjestili radari za konrolu brzine u Rijeci, Zagrebu i Osijeku, neće se snimati samo prebrza vožnja već i korištenje mobitela u vožnji, vožnja bez sigurnosnog pojasa te istek registracije vozila. Kažnjavanje za ove prijestupe bit će moguće ukoliko je slika detaljna i dobro vidljiva te predstavlja adekvatan dokaz.

Uz aute kontrola brzine vršit će se i nad motociklima čije je snimanje tablica na stražnjem dijelu vozila moguće jer radari mogu pokrivati ukupno četiri prometna traka pa tako i snimati sva vozila u oba smjera kretanja. To znači da o radarima treba voditi računa čak i ukoliko se vozilo nalazi na suprotnom prometnom traku od onog na kojem je postavljen radar. Isto vrijedi i za riječku obilaznicu, gdje se radar nalazi na tri točke, na čvoru Draga, neposredno prije čvora Diračje, te kod tunela Škurinje 2, te je moguće kažnjavanje prebrze vožnje neovisno o smjeru kretanja vozila.

Kazne će ići na adrese stanovnika Hrvatske, a stranci do daljnjega ostaju izuzeti od radarskih kontrola jer Hrvatska još uvijek nije riješila razmjenu podataka o vlasnicima vozila koja je predviđena kroz program EUCARIS putem kojeg se razmjenjuju podaci među članicama EU-a o vozačkim dozvolama i automobilima.

Iako kontrola brzine putem novih kamera traje već desetak dana, još uvijek nema službenih podataka o njihovom radu, broju uočenih prekršaja ili statistike koja tek treba pokazati koliki je omjer vozila u prekršaju, te koje su lokacije najopasnije, odnosno gdje su prekršaji najučestaliji. Kako ističe Darko Grac iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, na području Splitsko-dalmatinske županije još 2011. godine postavljeni su uređaji za nadzor brzine, gdje se pokazalo da je bitno smanjen broj prometnih nezgoda te je umanjen broj vozila koja voze brzinom većom od dopuštene.

Izvor: Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...