Početna - IZDVOJENO - Najavljen jubilarni 25. Jazz Time Rijeka
fb-share

Najavljen jubilarni 25. Jazz Time Rijeka

Jubilarni 25. Jazz Time Rijeka održat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na Botelu Marina od 16. do 19. studenoga, a poznat je i dio izvođača na ovogodišnjem izdanju međunarodnog festivala. Prvi potvrđeni izvođači, tradicionalno vrhunskog festivalskog programa, su Tamara Obrovac Quartet, Chui i Bow vs. Plectrum.

– Veseli me da ćemo sa Quartetom nakon dugo vremena svirati u Rijeci i to baš na 25. rođendan JazzTime Festivala. Svirat ćemo repertoar sa CD-a Ulika Revival. Rijeku i riječku publiku jako volim, mi smo si nekako svoji, domaći i svi dosadašnji koncerti u Rijeci su bili odlično prihvaćeni, pa ćemo lipi moji Fiumani i ovaj put dati sve od sebe, vidimo se, kazala je Tamara Obrovac, s kojom će nastupiti uistinu zvjezdana ekipa koju čine prepoznatljiva imena Matije Dedića, Krunoslava Levačića i Žige Goloba.

Povratnici na JazzTime Rijeka su kultni zagrebački trio Chui. Chui zvuk je spoj jazza i suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji s elektronikom i psihodelijom.Već su prvim, istoimenim, albumom osigurali kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni, koji potvrđuju slijedećim izdanjima „The Second Arrival“ i “Third Sun From The Stone”. Posljednji album nacionalni mediji i glazbeni portali uvrstili su u najbolja godišnja domaća i regionalna izdanja prošle godine.

– Lijepo je vratiti se na Jazz Time Rijeka. Prvi put smo nastupili 2012. godine na brodu Marina, bilo je to posebno iskustvo. To nam je tada bio i jedan od prvih festivala na kojima smo nastupili jer smo te godine objavili album prvijenac. Tada su sa mnom u postavi bili trubač Andrej Jakuš i bubnjar Đuro Dobranić. Posebna nam je čast nastupilti na festivalu koji je, usprkos za jazz teškim uvjetima u nas, uspio proživjeti lijepih 25 godina. Mnogo toga se desilo i nama od prošlog nastupa na Jazz Timeu. Objavili smo još dva albuma, zadnji Third Sun From The Stone je od strane glazbene kritike proglašen i najboljim domaćim albumom prošle godine, odsvirali smo mnogo velikih festivala, Inmusic, Dimensions, Zagreb Vip Jazz, Liburnia Jazz, nastupili i van lijepe naše, najdalje smo dogurali do Litve gdje smo nastupili na Kaunas Bienalu. Kod Chuia uvijek ima nešto novog, tako da će na ovom Jazz Timeu premijeru imati novi član benda, al neću vam još otkriti o kome se radi hehe. U trećem mjesecu nas čeka i koncert sa Jazz orkestrom Hrvatske radio televizije. Spremamo i neke nove stvari ali na ovom koncertu će i dalje dominirati stvari sa zadnjeg albuma, rekao je klavijaturista Toni Starešinić.

Originalne kompozicije, u konceptu i zvuku, dvojca Bow vs Plectrum jedinstvena su pojava na jazz i world music sceni. Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) duo je Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas). Novosel i Hojsak pišu i sviraju uzbudljivi fusion stilova od etno glazbe do jazza, a nesvakidašnji zvuk banda temelje na ideji spajanja kontrabasa sviranog gudalom (Bow) i posve neobično – tambure svirane nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom (Plectrum).

– Trenutačno su dojmovi još jaki nakon koncerta sa HRT Tamburaškim orkestrom pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda sredinom listopada. Bio je to naš drugi uspjeh sa potpuno drukčijim orkestrom od lipnja iste godine gdje smo imali koncert sa gudačkim orkestrom ZOMa (Zagrebački Orkestar Mladih) u Lisinskom. Ispred nas je pedesetak koncerata u 2017. godini u raznim postavama. Trenutačno se spremamo za USA turneju koja obuhvaća 5 velikih gradova te 7 koncerata. Nastupit ćemo u San Pedru, Los Angelesu (Los Angeles City Colege – Clausen hall), snimanje našeg trećeg singla na glasovitom Venice beachu California, Pittsburgh na festivalu tamburice, New York (New School for Jazz and Conteperory music – Arnold hall), te naša kulminacija turneje u Washingtonu DC u Kennedy centru na MILENUIM STAGEU. Nakon USA turneje čeka nas Ethno fest u Orašju/BIH, dani hrvatske glazbe u Beču i, naravno, Rijeka i 25.JazzTime, o planovimo ovoga fenomenalnog dvojca rekao je Tihomir Hojsak.

Chui će svoj nastup na festivalu imati u četvrtak 17.11., a Bow vs Plectrum i Tamara Obrovac Quartet u petak 18.11.. Najava novih imena, kompletan raspored koncerata i popratnih događanja 25.JazzTime Rijeka stiže uskoro, kazali su organizatori.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...