Početna - IZDVOJENO - Najavljen program 23. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka
mala scena
foto: Grad Rijeka

Najavljen program 23. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka

Pod sloganom “Gori li kazalište?” u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku od 3. do 10. svibnja održat će se 23. međunarodni festival malih scena. U sklopu festivala prikazat će se devet predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije i Srbije, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Grand hotelu Bonavia.

Ovogodišnji Međunarodni festival malih scena u Rijeci najavili su  gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, umjetnički direktor Festivala Nenad Šegvić, selektor Bojan Munjin, koordinatorica festivalskoga programa Višnja Višnjić Karković, direktorica Regionalne direkcije Rijeka u Erstebanci, generalnom sponzoru Festivala, Tatjana Sundać, direktorica Grand hotela Bonavia i festivalske rezidencije Vlatka Stanić.

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je vjeru da će festival i ove godine biti dobro posjećen, a da će Grad Rijeka, kao jedan od suorganizatora Festivala, osigurati dio potrebnih sredstava za njegovo odvijanje. Pročelnik Ivan Šarar rekao je da je projekt malih scena dugi niz godina najjača financijska točka u gradskim javnim potrebama u kulturi te da će tako i ostati, ali da ga više zanima na koji način će se festival preoblikovati tijekom idućih godina u kontekstu Europske prijestolnice kulture.

Umjetnički direktor Nenad Šegvić, govoreći o financijskim ograničenjima s kojima se festival suočio, naglasio je da se ove godine prvi put ne zna hoće li dobiti sredstva od Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture. Zahvalio se Gradu Rijeci i Erste banci na sufinanciranju bez čega ovogodišnjeg programa ne bi bilo.

Selektor Bojan Munjin, predstavljajući program festivala, rekao je kako ovogodišnje predstave svojim temama i sadržajem pokrivaju krug ljudskih sudbina kojima se teatar uvijek bavi. „Teatar jeste ogledalo društva i mislim da smo donijeli predstave koje aktualiziraju i problematiziraju vrijeme u kojem živimo. Riječ je o predstavama koje govore o ratnim i poratnim traumama ovoga prostora te o neurozama modernog čovjeka i njegovim intimnim dramama. Festival malih scena uvijek je bio festival ‘dobre glumačke igre’ te se nadam da ćete se uvjeriti da je program i ove godine, unatoč svim financijskim problemima, kvalitetan“, rekao je Munjin.

Festival će 3. svibnja započeti na Trsatu, točnije u skladištu Kampusa Sveučilišta u Rijeci, predstavom „Antigona – 2000 godina kasnije“, u izvedbi kazališta Ulysses i režiji Lenke Udovički. Predstava prvi put na male scene dovodi velikog hrvatskog glumca Radu Šerbedžiju.

Sarajevski ratni teatar SATR (BiH) gostuje s predstavom „Brašno u venama“ rađenoj prema prvoj drami Igora Štiksa, Moving Music Theatre i Centar za kulturu Bitolj (Makedonija) izvest će „Dnevnik jednog luđaka“ prema kratkoj Gogoljevoj priči, a Šabačko pozorište i Narodno pozorište Beograd (Srbija) donose „Prah“, prema predlošku koji je napisao mađarski pisac Spiró György. Posjetitelji će moći pogledati Krležinu dramu „U agoniji“ u izvedbi zagrebačkog PUK-a i Scena Ribnjak (Hrvatska), predstavu Yasmine Reza „Bella figura“ HNK-a Zagreb, zatim „Vlak“ prema djelu C. Mc Carthyja u izvedbi beogradskog Teatra Zvezdara (Srbija). Za ovogodišnji festival malih sena odabrana je i predstava „Poludjela lokomotiva“ prema klasiku 20. stoljeća Stanisława Ignacyja Witkiewicza te „Gogoljev san“ u produkciji Kazališnog laboratorija Sfumato (Bugarska).

Najbolje festivalske predstave izabrat će stručni žiri kojeg čine zagrebačka dramaturginja Željka Turčinović, beogradska glumica Svetlana Bojković i riječki glumac Damir orlić.

Festivalski program već petu godinu za redom kao generalni sponzor prati Erste banka, koja je s Gradom Rijekom sklopila ugovor o sponzorstvu za niz kulturnih i sportskih manifestacija, dok je hotel Bonavia već tradicionalna festivalska rezidencija.

Rezervacija ulaznica bit će moguća tijekom 6.,7. I 8. travnja, na tel. 051 377 328, radnim danom od 10 do 12 sati. Prodaja ulaznica kreće 12. travnja, radnim danom od 18 do 20 sati na blagajni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Strossmayerova 1, tel. 051 373 516.

Organizatori festivala su umjetnička organizacija HKD Teatar, Međunarodni festival malih scena i Grad Rijeka.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

EPK Susjedstvo Kastav inicijativom prema ministarstvima poziva: Sačuvajmo ugrožene jezike!

Na web platformi susjedstva Kastav predstavljena je, između ostalog, i inicijativa za očuvanjem svih dijalekata hrvatskog jezika, a sljedećeg će ...