Početna - IZDVOJENO - Najavljen program obilježavanja blagdana Svetog Nikole
svnik
foto: Grad Rijeka

Najavljen program obilježavanja blagdana Svetog Nikole

Ovogodišnji bogat program obilježavanja blagdana Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece, predstavili su članovi Odbora za organizaciju obilježavanja na ovotjednoj konferenciji za medije.

Obilježavanje blagdana Svetog Nikole već je započelo 21. studenoga u Pomorskoj školi Bakar održavanjem stručnih predavanja vanjskih suradnika iz pomorske privrede s temama „Aktualnosti iz pomorstva“ koje se održavaju u Maloj dvorani Škole. Predavanja će trajati do petka 25. studenoga.U četvrtak 24. studenoga u Velikoj vijećnici Pomorskog fakulteta u Rijeci održano je predavanje na temu „Konvencija o radu pomoraca (pregledi PSC)“ u organizaciji Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana, a predavači su bili magistra prava Dorotea Zec i kapetan Mario Šarac.

U nedjelju 27. studenoga, 18. godinu za redom bit će organizirano Hodočašće u Kraljevicu. U 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka u konvoju će isploviti brodovi s hodočasnicima prema Kraljevici, predvođeni brodom Vid. U 9.30 sati iz Bakra će isploviti školski brod Vila Velebita 2 s učenicima i građanima Bakra, a u 10.30 sati hodočasnici će biti dočekani na rivi u Kraljevici. U 11 sati u Crkvi sv. Nikole u Kraljevici služit će se svečana misa, a povratak hodočasnika u Rijeku planiran je u 14 sati.

Dan otvorenih vrata Pomorskog fakulteta u Rijeci bit će u petak 2. prosinca od 9 do 13 sati. U subotu 3. prosinca bit će organizirano Podmorsko hodočašće sv. Nikoli u Kraljevici; od 10 do 12 sati ronioci će se okupljati ispred KPA Adria, Lipica, a od 12 do 14 sati bit će održano ronjenje do kipa sv. Nikole. U organizaciji Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana, u 20 sati u hotelu Bonavia bit će održan Kapetanski bal.

U ponedjeljak 5. prosinca bit će održana Procesija, jubilarni 25. put. U 18.15 sati ispred zgrade Luke, Riva 1, okupljat će se hodočasnici, a u 18.30 sati Procesija kreće prema Crkvi Gospe Lurdske na Žabici gdje će u 19 sati vlč. Josip Blažotić, župni vikar Župe sv. Matej Viškovo, služiti svečanu misu.

U utorak 6. prosinca na blagdan Svetog Nikole u 9 sati u zgradi Jadrolinije bit će molitva i postavljanje vijenca, a u 10 sati bit će isplovljavanje i spuštanje vijenca ispred Lučke kapetanije u spomen na sve stradale pomorce. U 10 sati u Kraljevici će se služiti sveta misa, a u 11 sati u Bakru Pomorska škola Bakar obilježit će Dan škole Svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća u Maloj dvorani Škole. Također, u 11 sati u Rijeci Pomorski fakultet obilježit će Dan fakulteta Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća Pomorskog fakulteta u Rijeci u kongresnoj dvorani Agram u poslovnoj zgradi Euroherca na obali (bivša zgrada tvrtke Croatia line). Na riječkom Korzu od 10 do 12 sati bit će podjela frigane ribe građanima, što je dar tvrtke Ugor.

U 12.30 sati u Bakru će isploviti školski brod Vila Velebita 2 te će se položiti vijenci u more u spomen na sve stradale pomorce. U 13 sati iz Rijeke će isploviti brod prema Kostreni, na mjesto stradavanja broda Igrane, gdje će se također spustiti vijenci u spomen na stradale pomorce.

U 16 sati u Kraljevici će krenuti svečana procesija s kipom sv. Nikole te blagoslov mora i polaganje vijenca u more, a u 17 sati bit će održana koncelebrirana sveta misa koju će predvoditi vlč.dr.sc. Mario Tomljanović, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci.

U 18 sati služit će se svete mise u Rijeci u Crkvi sv. Nikole biskupa na Krnjevu te u Crkvi Uznesenja Marijina, Assunta, i u Voloskom u Crkvi sv. Ane. U 18.30 sati služit će se sveta misa u Crkvi sv. Antuna Padovanskog na Kantridi u Rijeci, a u 19 sati sveta će se misa služiti u Crkvi Gospe Lurdske na Žabici.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...