Početna - IZDVOJENO - Najavljen program povodom 130. obljetnice otvorenja zgrade HNK Ivan pl. Zajc
ivan pl. zajc
arhiva

Najavljen program povodom 130. obljetnice otvorenja zgrade HNK Ivan pl. Zajc

Program započinje 25. rujna koncertom „Riječki skladatelji i solisti“ i traje do 3. listopada.

Zgrada riječkog kazališta Ivana pl. Zajca, tada pod nazivom Teatro comunale, otvorena je 3. listopada 1885. godine Ove godine zgrada i kazalšte slave 130. obljetnicu i tim povodm pripremljena je jednotjedna proslava koja uključuje sve ansamble i prvake HNK Ivana pl. Zajca te posebne goste iz Hrvatske i inozemstva.

Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca i umjetnički ravnatelj Festivala 130 Marin Blažević, kazao je kako se kroz Festival 130 fokus stavlja na najznačajnije kompozitore i izvođače koji su obilježili povijest ne samo riječkog kazališta već i šire. U ciklusu festivala izvoditi će se i djela koja još nisu odigrana u Rijeci, a neka čak niti u Hrvatskoj uopće.

Festival 130 započinje 25. rujna koncertom „Riječki skladatelji i solisti“ kojem će prethoditi riječka humanitarna gastro manifestacija, RI gastro cooking show, ispred same zgrade HNK Ivana pl. Zajca. Veći idući dan, 26. rujna, slijedi „Maraton mladih glazbenika“ Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, tijekom kojeg će se predstavljati mlade nade riječke glazbene scene. Ulaz na maraton je slobodan, a traje od 16  do 22 sata.

Zanimljiva i atraktivna manifestacija nazvana „Vaše kazalište – Vama“, tijekom dva dana Festivala, 30. rujna i 1. listopada, nudi građanima obilazak svih prostora Kazališta, od atrija i pozornice, kroz dvorane za probe i garderobe, do intendantskog ureda. U svakom od tih prostora izvoditi će se odlomak najboljih predstava, plesnih i glazbenih djela. Ulaz je slobodan, a broj propusnica za posjet kazalištu je ograničen te se mogu podignuti na blagajni kazališta.

Završnica ove proslave je svečani gala koncert „Za sve postoji prvi put“, koji će se održati 3. listopada, na sam rođendan otvorenja zgrade Kazališta. Blažević je ovaj koncert nazvao koncertom desetljeća i uistinu zahtjevnim projektom. U velikom simfonijskom orkestru od preko stotinu članova, ansamblu riječke Opere te gostujućim glazbenicima iz Ljubljane, Zagreba i Rijeke, pridružiti će se dvadeset i pet vrhunskih glazbenika Panonske filharmonije iz pečuha. Poseban gost je jedan od najvećih opernih pjevača današnjice, Carlo Colombara.
 
Osim Marina Balževića koji je najavio Festival 130, konferenciji su prisustvovali i ravnatelj Glazbene škole „Ivan Matetić Ronjgov“ Danijel Trinajstić te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.

Sve informacije o programu, rasporedu i ulaznicama mogu se pronaći na web stranici Kazališta.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...