Početna - IZDVOJENO - Najavljena hrvatska rally premijera posade Prodan / Raštegorac
1

Najavljena hrvatska rally premijera posade Prodan / Raštegorac

U prekrasnom ambijentu opatijskog restorana Molo ovaj je tjedan održana tiskovna konferencija u organizaciji Auto kluba Opatija motorsport na kojoj je najavljen nastup trofejne rally posade Prodan / Raštegorac na nadolazećem Porečkom rally-u. Razlog sazivanja pressice, koju je popratio  izniman broj medijskih kuća bila je hrvatska rally premijera trenutno najatraktivnijeg i najrazvijenijeg automobila R5 specifikacije – Ford Fiesta R5, u kojem će Viliam Prodan  uskoro nastupiti.

Uz Viliama Prodana i njegovog suvozača Zorana Raštegorca, na tiskovnoj su sudjelovali i Fernando Kirigin, predsjednik Sportskog saveza grada Opatije i zamjenik gradonačelnika te Igor Puž, predsjednik AK Opatija motorsport.

– Iznimno nam je drago da će naša posada nastupiti s vozilom  ovako velike kategorije. Viliam je najtrofejniji vozač našeg kluba i iznimno mi je drago da je nakon nastupa na Mitopra Kupu te prvenstvu Italije došao je do ove stepenice koja je korak do najvišeg ranga, koji se može dostiži u rallyu, a to je WRC. Nadam se da će se njegova karijera, koja je do sada išla samo uzlaznom putanjom, nastaviti i s ovim vozilom, a svi znamo kako je teško  doći do ove razine. Izuzetno sam sretan i ponosan što će Viliam i Zoran nastupiti u ovom vozilu, do ostvarenja konačnog cilja, a to je sudjelovanje u WRC-u, kazao je Igor Puž, predsjednik AK Opatija motorsport.

O razlozima prelaska u viši rang natjecanja opširnije je predstavio sam Prodan.

– Odlučili smo se, za naše prilike, za ovaj veliki projekt, a to je prelazak na automobil FIA homologacije R5. Godinama smo nastupali s raznim automobilima fine homologacije, ali nižeg ranga, koji nažalost nisu konkurentni za generalku, već samo za svoje klase. Kako smo se godinama dizali rezultatski i u samom pristupu te u pripremi za natjecanja, sada smo se odlučili okušati u jačem automobilu. Ove godine cilj nam je bilo prvenstvo Italije, u kojem smo završili na šestom mjestu, u konkurenciji 20 automobila, što je odličan rezultat za jednu malu hrvatsku posadu. Na Porečkom rallyu, u kojem će desetak posada konkurirati za sam vrh,  dat ćemo sve od sebe te se nadamo dobrom rezultatu. Ponosan sam na sebe i na sve ljude oko nas koji nam pomažu u ostvarenju sportskih snova, pa ovim putem koristim priliku da se zahvalim svim našim partnerima, matičnom klubu i prijateljima, dodao je VIliam Prodan, koji će za nešto manje od deset dana napokon sjesti za volan Ford Fieste R5 u društvu svoj suvozača Zorana Raštegorca koji također nije skrivao zadovoljstvo prelaskom u viši rang.

Trenutno najatraktivniji i najrazvijeniji automobil R5 specifikacije u svjetskom razvoju rally automobila stoji uz bok WRC automobilima. Takav automobil je ove sezone u rukama poljskog vozača Kajetana Kajetanovicza potvrdio naslov prvaka Europe u rally-u, a automobil je svojevremeno vozio i bivši as Formule 1 Robert Kubica kao i niz internacionalnih vozača.

– Više ćemo biti fokusirani na samo vozilo koje nam je potpuno  novo. Iako smo napravili neka manja testiranja, nadam se da ćemo moći iskoristiti ovaj rally za upoznati se s novim automobilom. Po performansama ovaj auto je za sam vrh, no ponekad u ovom sportu, potrebno je i malo sreće, napomenuo je Zoran Raštegorac.

Ford Fiesta R5 ima pogon na četiri kotača i 300 konjskih snaga te turbo restriktor 32 mm, a auto je gotovo identičan kao i oni koji se natječu na  WRC-u, a sama vrijednost automobila je između 250 i 300 tisuća eura.

– Moram izrazit zadovoljstvo i ponos što imamo ovaj klub koji je ujedno i jedan od najtrofejnijih kolektiva u našem sportskom savezu. Zahvaljujem se sponzorima i privatnom kapitalu koju su prepoznali vrhunske  seniorske rezultate te  sportski potencijal koji ovakvi nastupi nose na državnom, europskom i svjetskom nivou. Ovo je velika stvar za klub, Sportski savez i grad Opatiju te tvrdim da su sportaši najbolji promicatelji grada i samog sporta. Kao što ste rekli u svakom sportu treba sreće, ja ovdje vidim i jedno veliko iskustvo i znanje, a uz dozu sreće vjerujem da će rezultat biti vrhunski kao i nižoj klasi, rezimirao je Fernando Kirigin uz napomenu da se nada da ćemo dočekati nastup ove posade i na WRC-u.

– Nastup će se moći vidjet 4. i 5. studenog, pa ovim putem  pozivamo sve ljubitelje brzine da nam se pridruže u Poreču, rezimirao je Puž.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Pred nama je još jedno izdanje najdraže opatijske ljetne konvencije – Liburnicon na FMTU-u

Jedna od najoriginalnijih kulturnih manifestacija na Kvarneru, Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” i ove godine ponovo će Opatiju odvesti ...