Početna - IZDVOJENO - Najavljena nova sezona HNK Ivan pl. Zajca
HNK nova sezona

Najavljena nova sezona HNK Ivan pl. Zajca

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca održana je konferencija za medije na kojoj su rezimirane Riječke ljetne noći te predstavljena sezona 2015/2015. Nova sezona započinje 31. kolovoza, a održavat će se pod motom „Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli“. Predstavljen je i novi ravnatelj baleta Balázs Baranyai, ujedno i prvi stranac na funkciji ravnatelja nekog odjela u HNK.

Konferencija je započela sažetim osvrtom na upravo završene Riječke ljetne noći, za koje je dramaturg Marin Blažević rekao da su bile iznimno zadovoljavajuće. Sa budžetom od svega 600,000 kuna, što je upola od proteklih godina, održana su 53 različita programa u kojima su sudjelovale sve bitne kulturne institucije u gradu. Riječke ljetne noći ove je godine posjetilo 7350 gledatelja, što je ipak 2000 posjetitelja manje nego prošle godine. Blažević je komentirao da je to s obzirom na manji budžet i očekivan ishod. Ove godine Ljetne su noći imale rekordan broj besplatnih i programa na otvorenom.

Nova sezona pod motom „Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli“ predstavljena je kao iznimno bogata i raznolika. Intendant Frljić novu je sezonu najavio kao nastavak kulturne decentralizacije s čime su započeli i prošle godine. Dodao je kako je zadovoljan proteklom sezonom i kako je medijski fokus u kontekstu kazališnih zbivanja sada usmjeren prema Rijeci, a ne isključivo prema Zagrebu. Ove sezone naglasak je stavljen na internacionalizaciju HNK.

Leonora Surian, ravnateljica Talijanske drame najavila je pet premijera: Blu dipinto di blu/Plavo obojano plavim, Una vita da cantare/Otpjevani život, Gulliver, koji će se raditi u koprodukciji sa Teatrom Capodistria i Gledališćem Koper, koprodukcija Dramma Italiano i Hrvatskom dramom, Spillo, ciccio, falco/ Dugonja, trbonja, vidonja, koprodukcija s talijanskim kazalištem Omicidi in pausa pranzo/Umorstvo u pauzi za ručak. Osim premijera, ravnateljica je najavila i brojne izložbe i akcije te suradnju sa školama. Novost u pogledu pretplate jest i pretplata za fakultet Talijanistike iz Rijeke te program za dječje vrtiće. Nova sezona Talijanske drame započet predstavom Zoran i pas od porculana, koja je premijerno izvedena prošle godine, a očekuje se i suradnja s Art-kinom u pogledu ove predstave. Prva premijera je dvojezična predstava za djecu, Gulliver, napravljena u koprodukciji s teatrom iz Kopra.

Sezonu Hrvatske drame najavio je intendant Oliver Frljić. Publiku očekuju premijere: Hrvatska rapsodija Miroslava Krleže, Kompleks Ristić u koprodukciji sa Slovenskim mladinskim gledališčem, festivalom Bitef i MOT, nadalje tu je i koprodukcija Talijanske i Hrvatske drame, spomenuta predstava Dugovnja, trbonja, vidonja. Izdvojena je premijera predstave Tko se boji Virginije Woolf?, Prema mirovini te mjuzikl Sušak, Sušak koji će biti izveden na čakavskom dijalektu, čime se želi aktivirati lokalna zajednica. Najavljeno je i gostovanje Mire Frlan, koja nakon 1991. godine prvi put nastupa upravo u HNK Ivana pl. Zajca, a ovo je ujedno i njen veliki povratak na scenu.

U okviru Opere, Marin Blažević najavio je premijere Andrea Chenier, Rigoletto, Giulio Cesare in Egitto/Julije Cezar u Egiptu te Le convenienze ed inconvenienze teatrali/Kazališni običaji i neuobičajenosti. Osim navedenih opera, izvest će se i brojni koncerti, od kojih su izdvojeni Riječki skladatelji i solisti, koncert u sklopu festivala proslave 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkog HNK te koncert Za sve postoji prvi put.

Novi redatelj Baleta Balázs Baranyai, koji je ujedno  ovom prilikom predstavljen, objasnio je svoju ideju da gledateljima prikaže novo i drugačije lice baleta te se odmakne prema neklasičnom baletu, na kojeg su gledatelji navikli. Produkcija Baletnog dijela sezone započinje premijerom Seks, kojoj je koreograf upravo novi ravnatelj Baranyai. Osim toga, slijede premijere San ivanjske noći, Evolucija plesa – plesno baletna predstava za djecu, mlade i one koju su to bili, kada takvih predstava nije bilo. Novitet Baleta su i Baletno-plesne radionice čiji su koreografi članovi ansambla riječkog Baleta te Gala balet za kraj, u kojem će se prikazati baletno plesne kompilacije odnosno odlomci najpoznatijih baletnih djela.

Nova sezona nosi i nove pretplate, pa će tako u 2015./2016. biti čak dvadeset i šest ciklusa pretplata od kojih je čak sedam novih. S obzirom na spomenutu proslavu proslave 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkog HNK, svim gledateljima korisnicima neke od pretplata, jedna će predstava biti poklonjena. Također, od ove sezone cijena premijernih predstava jednaka je cijenama svih drugih predstava pa je tako premijera približena i onima manje imovinske moći. U svakom slučaju, pred nama je bogata i nadasve zanimljiva i inovativna kazališna sezona.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...