Početna - IZDVOJENO - Najavljeni vodoistražni radovi u zaleđu Opatije
vodoistrazni radovi
web

Najavljeni vodoistražni radovi u zaleđu Opatije

Radovi na istraživanju izvora pitke vode i njene kvalitete odvijat će se tijekom srpnja, kolovoza i rujna na području zaleđa Opatije, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su bili nazočni predstavnici Liburnijskih voda, direktor Ervino Mrak, te M. Šarac, zatim predstavnici Hrvatskih voda Ivan Kolovrat, voditelj sektora korištenja voda, Želimir Pekaš, hidro geolog iste tvrtke, Darko Dobrović, voditelj službe korištenja vode VGO Rijeka, te čelnici lokalnih samouprava suvlasnika Liburnijskih voda – gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, i načelnici općina Matulji Mario Ćiković, M. Drage Ratko Salamon i Lovrana A. Sanković.

Riječ je konkretno o  vodoistražnim radovima izvorišta Kristal, a mjesto bušenja je u području Kolavići. Izvođač radova je zajednica ponuditelja FIL.B.IS. projekt d.o.o. Zagreb i Svigo-teh d.o.o Rijeka. Radi se i projektu kojeg će Hrvatske vode sufinancirati sa 80 posto, a jedinice lokalnih samouprava  ulažu 20 posto. Grad Opatija tako će izdvojiti 350 tisuća kuna.

Gradonačelnik Dujmić na konferenciji je detaljnije objasnio situaciju, rekavši da je voda jedan od najvažnijih resursa, a da Opatija „leži“ na izvorištima, i ukoliko rezultati ovih istraživanja budu  pozitivni – Opatija će osigurati opskrbu ovog vrijednog resursa, pitke vode,  i za budućnost.

Primjerice, i kada su najveće suše prisutne, kod hotela Admiral postoje velike količine vode koje se slivaju u more. S ovim projektom, s kojim tvrtka Hrvatske vode kreće u najsušnijem periodu, jer se takvi projekti onda i i izvode kako bi rezultati bili vjerodostojniji, Opatija u stvari želi osigurati dodatne količine vode i u budućnosti, dodao je gradonačelnik Opatije.

Ukoliko se pronađe dovoljna količina vode u izvorištu, koja bi opravdala investiciju u crpilište i rezervoare, oni će tada omogućiti Opatiji i trima jedinicama lokalnih samouprava dodatne količine vode.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

3. sjednica Gradskog vijeća Grada Opatije – 3. kolovoza 2021.

Sjednica Gradskog vijeća održava se u Centru Gervais sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH Na temelju članka 31. Statuta Grada Opatije ...