Početna - IZDVOJENO - Najsuvremeniji endomikroskop za lakše i brže otkrivanje malignih bolesti
uredjaj bolnica

Najsuvremeniji endomikroskop za lakše i brže otkrivanje malignih bolesti

Riječki KBC prvi je u Hrvatskoj nabavio najsuvremeniji endomikroskopski uređaj vrijedan 1,3 milijuna kuna, a ovaj tjedan su ga i  predstavili. Njime se omogućuje prikaz izravne mikroskopske slike sluznice probavnog, urogenitalnog i dišnog sustava u realnom vremenu te bolja i brža dijagnostika zloćudnih bolesti.

Uređaj je nabavljen u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, a smješten je na Klinci za internu medicinu. Liječnici bez čekanja pregleda patologa ili citologa sada mogu prepoznati bolest jerizravno vide stanice. Tehnologija je potpuno neinvazivna i omogućuje formiranje slika na staničnom nivou zahvaljujući tehnici optičke biopsije.

Pacijentu s kroničnom upalom gušterače danas je uz pomoć novog uređaja uočena maligna promjena u žučnom kanalu, za čiju će se potvrdu ipak koristiti klasična biopsija i citologija. U endoskospkom laboratoriju novi je endomikroskopski uređaj koristio voditelj Zavoda za gastroenterologiju doc. dr. sc. Goran Hauser.

Ovo je najnoviji takav mikroskop na svijetu i njegova je vrijednost u tome što endoskopsku sliku može uvećati otprilike tisuću puta i više ne treba raditi biopsiju tkiva, objasnio je sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Davor Štimac. Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Tomislav Rukavina dodao je da se vrijednosti u novcu ne može iskazati dobrobit za bolesnike i liječnike koji će se usavršavati i prenositi znanje budućim generacijama.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novi prihodovni cenzusi i iznos jednokratne pomoći u Odluci o socijalnoj skrbi

Novost je i subvencija u iznosu 25 posto produženog boravka za djecu roditelja koji primaju dječji doplatak Grad Kastav uz ...