Početna - IZDVOJENO - I napušteni gradski prostori mogu postati oaze umjetnosti i kulture
posjet-jaapa

I napušteni gradski prostori mogu postati oaze umjetnosti i kulture

Ravnatelj gradskog programa Art Factories iz Amsterdama Jaap Schoufour, koji se bavi prenamjenom napuštenih prostora širom Amsterdama u prostore za umjetnost i kulturu, posjetio je Rijeku. Na sastanku s predstavnicima Grada, tima Rijeka 2020 i gradskih ustanova predstavio je program prenamjene, nakon čega je uslijedio obilazak riječkih prostora koji imaju potencijal prenamjene za potrebe kulture.

 Jaap Schoufour viši je menadžer u Odjelu za prostorno planiranje Grada Amsterdama, a od 2004. godine je ravnatelj gradskog ureda Art factories (Bureau Broedplaatsen) čiji je zadatak razviti platformu za suradnju različitih zainteresiranih partnera kako bi se postojeći prostori u Amsterdamu pretvorili u kreativna mjesta. Do sada je u 65 zgrada stvoreno više od 1500 različitih prostora koji pružaju mjesto za rad, boravak i susrete brojnih umjetnika, kreativaca i obrtnika.

Posjet Jaapa Schoufoura Rijeci organizirala je Zaklada Kultura nova u okviru projekta Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions, koji se provodi od ožujka 2016. do ožujka 2018. godine uz podršku UNESCO-vog Fonda za kulturnu raznolikost (IFCD), a projekt kao pridruženi partner podržava i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. Cilj posjeta bio je predstaviti program koji se bavi prenamjenom napuštenih prostora širom Amsterdama u prostore za umjetnost i kulturu, ali i iskustva koja bi Rijeci kao europskoj predstavnici kulture 2020. godine mogla itekako pomoću pri realizaciji projekata.

Nakon susreta s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom, u prostoru Grada održan je sastanak na kojem su predstavljene smjernice urbanih i kulturnih politika Grada Amsterdama, a ravnatelj Schoufour preporučio je i kako unaprijediti lokalne prilike za održivi razvoj kulture i grada. Također, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar predstavio je projekt revitalizacije kompleksa Benčić, povezano s projektom Rijeka 2020, nakon čega se o tome razgovaralo.

Sastanku su nazočili upraviteljica Zaklade Kultura nova Dea Vidović i voditeljica razvojnih programa i projekata Tamara Zamelli, predstavnici Odjela gradske uprave za komunalni sustav, Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem te Odjela gradske uprave za kulturu, članovi riječkog tima Europska prijestolnica kulture te predstavnici ustanova koje bi trebale djelovati u Benčiću.

Nakon razgovora i druženja, organiziran je obilazak prostora u Rijeci koji imaju potencijal prenamjene za potrebe kulture – RiHub (bivši Bernardi), brod Galeb, prostor željezničkog skladišta na Žabici i kompleks Benčić, a posjećeno je i Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...