Početna - IZDVOJENO - Nastavak suradnje Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci na razvoju grada
sjednica
web

Nastavak suradnje Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci na razvoju grada

S ciljem ukazivanja na važnost Sveučilišta u Rijeci za Grad Rijeku i daljnji razvoj grada, riječko Gradsko vijeće održalo je sjednicu na Sveučilišnom kampusu. Na sjednici je istaknuta važnost nastavka plodne suradnje na razvoju konkurentnog gospodarstva i izgradnji Sveučilišnog kampusa, a među ostalim točkama prihvaćen je i Konačni prijedlog obuhvata Urbane aglomeracije Rijeka.

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin istaknuo je kako se riječko sveučilište nalazi na 450 mjestu u Europi po istraživačkim rezultatima, a cilj je dostići 350 mjesto. Kako bi Sveučilište zauzelo što bolje mjesto na ljestvici, planira se transformacija Sveučilišta u centar znanja, kao okosnice novog zapošljavanja i razvoja cijele zajednice. U tom smislu, istaknuo je Lučin, vrlo je važna pametna specijalizacija, u koju zajednički moraju biti uključeni Sveučilište, javne institucije i gospodarstvenici.

“Mogućnosti naše regije u smjeru pametne specijalizacije su brodogradnja, biomedicina i zdravstvo, obrazovanje, promet i turizam. U područjima gdje nisu toliko izražene mogućnosti, može ih se stvoriti dovođenjem istraživača, reformiranjem doktorskih studija i stvaranjem partnerstva s drugim istraživačkim institucijama,” kazao je rektor Lučin, istaknuvši kako je upravo s ciljem razvijanja pametne specijalizacije nabavljena vrhunska oprema u okviru 180 milijuna kuna vrijednog EU projekta “Razvoj istraživačke infrastrukture”.

Kako je kazala prorektorica Nevenka Ožanić, u sklopu projekta, do sad je nabavljeno 99 posto opreme, a posljednja velika nabava odnosi se na 45 milijuna kuna vrijedno superračunalo. Dio nabavljene opreme, koja je već u funkciji, vijećnici su imali vidjeti prilikom obilaska laboratorija.

Upravo je Sveučilište u Rijeci apostrofirano kao glavni partner u ostvarenju Strategije razvoja Grada Rijeke 2014.-2020., točnije jednog od tri strateška cilja koji se odnosi na razvijanje konkurentnog gospodarstva temeljenog na novim znanjima i novim tehnologijama. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je kako bi bez izgradnje Sveučilišnog kampusa bilo teško pokrenuti projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture”, a u pokretanju projekta Kampusa bila je ključna potpora Grada. Naime, upravo je Grad Rijeka kroz prostorno-plansku dokumentaciju  prostor bivše vojarne namijenio za razvoj Kampusa te ga bez naknade prepustio Sveučilištu.

“Grad Rijeka je do sad u Sveučilište u Rijeci uložio ogromna sredstva, čak 194 milijuna kuna, koja se odnose na vrijednost zemljišta za izgradnju Kampusa i sveučilišnih stanova na Drenovi, podmirenje obveze za preuzimanje bivše vojarne, imovinsko-pravnu pripremu za izgradnju prometnica infrastrukture te izgradnju prometnica i infrastrukture,” kazao je Obersnel, istaknuvši kako je dodatnih 70 milijuna kuna iznosila vrijednost građevina koje su morale biti uklonjene radi izgradnje Kampusa.
U suradnji sa Sveučilištem proveden je niz projekata, od osnivanja Sveučilišne Zaklade do osnivanja savjetovališnog centra za studente, a suradnja se nastavlja i dalje, primjerice na organizaciji Europskih sveučilišnih igara ili osnivanju centara kompetencija.

“Između Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci postoji duga, konkretna i plodonosna suradnja. Zajednički promišljamo budućnost te vjerujem da ćemo u suradnji sa Sveučilištem, ali i poduzetnicima koji prepoznaju stvorene potencijale, uspjeti završiti tranzicijski proces u Rijeci, te da će se Rijeka od grada poznatog po teškoj industriji pretvoriti u grada industrije temeljene na novim tehnologija,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo informacije o projektu „Razvoj istraživačke infrastrukture“ i suradnji Grada i Svečilišta, podržavši ideju o nastavku suradnje, posebice na nastavku izgradnje Sveučilišnog kampusa.

Gradski vijećnici čestitali su Sveučilištu u Rijeci na postignutim uspjesima, a posebno ih je zanimao nastavak izgradnje Sveučilišnog kampusa kao i budućnost objekata koje fakulteti sada koriste, nakon preseljenja na Kampus. Rektor Lučin istaknuo je kako se nastoje iznaći modeli financiranja ostalih paviljona studentskog smještaja, sportske dvorane, kulturnog centra te četiri fakulteta. Što se tiče zgrada koje će ostati prazne nakon preseljenja fakulteta na Kampus, rektor je istaknuo kako će se njihova buduća svrha promišljati u dogovoru s Gradom te izrazio uvjerenje kako će im se lako naći svrha, nakon što se u Rijeci razvije industrija temeljena na novim tehnologijama.

Konačni prijedlog obuhvata Urbane aglomeracije Rijeka
Gradsko vijeće donijelo je Konačni prijedlog obuhvata Urbane aglomeracije Rijeka, čija je svrha brži regionalni razvoj kroz mogućnost zajedničkog povlačenja sredstava iz fondova Europske unije. Pored Rijeke kao središta, aglomeraciju će činiti gradovi Kastav, Kraljevica i Opatija te općine Čavle, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo. Na sjednici je zaključeno kako Grad Rijeka i nadalje ostaje otvoren za suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave koje su bile pozvane da pristupe Urbanoj aglomeraciji Rijeka, a koje do sada nisu prihvatile taj prijedlog. Gradsko vijeće ovlastilo je gradonačelnika da, ako neke od tih jedinica lokalne samouprave do dana donošenja konačne odluke o utvrđivanju obuhvata Urbane aglomeracije Rijeka promjene stav, njihove suglasnosti za pristupanje aglomeraciji dostavi Ministru regionalnog razvoja. Naime, sukladno Zakonu o regionalnom razvoju, konačnu odluku o obuhvatu donijet će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Svi su vijećnici podržali ideju osnivanja urbane aglomeracije, osim vijećnika HDZ-a i HSP AS-a koji su ostali suzdržani. Premda drže kako bi takav projekt zasigurno pridonio daljnjem razvoju Rijeke, izrazili su sumnju u mogućnost njegove realizacije. Vijećnici Liste za Rijeku i Akcije mladih (AM) istaknuli su kako se zalažu za što veću integraciju Rijeke i općina koje su nekad bile u njezinom sastavu. Vijećnik Bojan Kurelić (AM) izrazio nadu kako će i ostale općine i gradovi ući u aglomeraciju te istaknuo kako vjeruje da je odbijanje nekih jedinica lokalne samouprave da se priključe aglomeraciji rezultat neinformiranosti općina i gradova, ali i bahatog stava Grada Rijeke.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako vjeruje u realizaciju ovog projekta te istaknuo kako su prvi sastanci s općinama i gradovima, za koje su pripremljeni opširni materijali, s tada dostupnim informacijama, krenuli još u veljači. Istaknuo je kako je svim gradovima i općinama ponuđeno da na sjednici općinskih i gradskih vijeća predstavnik Grada Rijeke pojasni sve vezano uz urbane aglomeracije  te su organizirani sastanci s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja, dodajući kako predstavnici Rijeke nisu bili bahati, za razliku od nekih predstavnika općina i gradova.

Donesene su izmjene Odluke o mjerilima za naplatu usluga Dječjeg vrtića Rijeka od roditelja korisnika usluga, kojom je cijena vrtića za djecu koja borave u dječjem vrtiću najviše tri sata dnevno zbog opservacije i utvrđivanja teškoća u razvoju smanjena za 70 posto.

Usvojene su izmjene Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja sportskog područja Rujevica, kojim je izmijenjeno područje obuhvata plana.

Gradsko vijeće imenovalo je suce porotnika Općinskog i Županijskog suda u Rijeci.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...