Početna - GOSPODARSTVO - Natkrivanje Ljetne pozornice u Opatiji uz pomoć novca iz europskih fondova

Natkrivanje Ljetne pozornice u Opatiji uz pomoć novca iz europskih fondova

030-11 LJETNA (28) render (Custom)OPATIJA Ljetna pozornica još je korak bliža natkrivanju laganom krovnom konstrukcijom. Nakon provedenog natječaja za idejno rješenje natkrivanja Ljetne pozornice na kojom nije bilo prvonagrađenog rada već dva drugonagrađena arhitektonska rješenja izabran je jedan od navedenih – onaj »Soda arhitekta« i glavnog projektanta Vedrana Jukića.
»Soda arhitekti« zadovoljili su uvjete i program natječaja te prema riječima Ive Dujmića, gradonačelnika Opatije imali najprihvatljiviji rad za realizaciju, odnosno izabran je »realan model, koji je već viđen i provjeren«.
Ljetna pozornica ostat će ljetna s pomičnim krovom. Zakon nam dozvoljava da odaberemo projekt koji smatramo najrealnijim, najprihvatljivijim, a izabrali smo ovaj kojim se neće ništa rušiti, koji će zadržati sve u postojećim gabaritima, kojim će i dalje publika moći uživati pod zvjezdanim nebom, a čiji će se krov po potrebi otvarati i zatvarati – rekao je Dujmić, a Tomica Štivić, viši stručni suradnik za prostorno uređenje i potporu razvojnim projektima u Gradu Opatija objasnio način kako će Ljetna pozornica biti natkrivena i u kojoj se fazi trenutačno nalazi ovaj opatijski projekt.
Na temelju idejnog rješenja »Soda arhitekta« napravljen je idejni projekt. Elaborat je praktički gotov i uskoro će biti predat na verifikaciju nakon čega će se pokrenuti postupak dobivanja lokacijske dozvole što je preduvjet kako bi navedeni projekt mogli prijaviti za fondove EU. Prva faza je prijaviti projekt na europski NEXPO sajam – objašnjava Štivić.

Prilikom raspisivanja natječaja primarno je bilo da Ljetna pozornica bude natkrivena laganom konstrukcijom koja se po potrebi zatvara i otvara. Projekt se odnosi samo na natkrivanje velike scene pozornice, naglašava Štivić te dodaje kako će i dalje ostati prisutan doživljaj sjedenja na otvorenom. Rješenje koje je kroz idejni projekt doživjelo tek neke sitne tehničke preinake, karakteriziraju tri elementa – element luka između pozornice i gledališta, nešto zatvoreniji prostor prema moru i parku gdje su smješteni prateći sadržaji, dok će obodni kameni zidovi biti sačuvani od bilo kakve intervencije.
Autor članka: Tanja Županović

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Otvoren HoReCa Adria sajam

HoReCa Adria, vodeći sajam za opremanje turističkih i ugostiteljskih objekata, održava se u Sportskoj dvorani „Marino Cvetković“ od 20. do ...