Početna - IZDVOJENO - Naučite perzijski jezik na tečaju u Klubu mladih Rijeka
klub mladih rijeka
foto:klub mladih rijeka

Naučite perzijski jezik na tečaju u Klubu mladih Rijeka

Službeni jezik Irana je perzijski (farsi). Perzijski nije samo jezik iranskih naroda, već je i službeni jezik Tadžikistana i Afganistana. U prošlosti, mnogi narodi Indije i Pakistana govorili su ovaj jezik, a razumije se i u Iraku te Turskoj.

Moderan perzijski jezik temeljen je na modificiranom arapskom pismu, ima 32 slova, i piše se od desno na lijevo. Ovo pismo je staro više od tisuću i sto godina, a kaligrafija na arapskom pismu smatra se posebnim iranskim umjetničkim pravcem zvanim hoš-nevisi. Iako arabiziran, ovaj indoeuropski jezik je lagan za učiti zbog mnogih dodira s europskim jezicima (npr. madar – majka; baradar – brat; dohtar – kćerka). Ipak, perzijski je najbliži kurdskom, urduu, hindiju, a poznavanje arapskog pisma može biti dobar početak i za učenje arapskog jezika. Perzijski i arapski se posve razlikuju, jer su iz druge jezične obitelji – Iranci su Indoeuropljani (Arijevci), dok su Arapi Semiti.

Tijekom povijesti, mnogi napori su učinjeni da perzijski jezik ostane netaknut od vanjskih utjecaja. Svjetski poznata književnost pisana je na perzijskom jeziku, kao što je Šahname od Ferdosija; Masnavija od Rumija; Golestan i Bustan od Sa’dija; Rubaije od Hajama; Divan od Hafeza.

Danas preko 120 milijuna ljudi govori perzijski jezik i, unatoč svom prvom izgledu, lagan je za učenje. Svatko može naučiti novi jezik. Ne trebate se brinuti zbog pisma ili gramatike. To što možda ne poznajete dobro gramatiku, primjerice, engleskog jezika, ne znači da ne možete govoriti engleski! Isto je s perzijskim. Ključ učenja ovog jezika nije u pamćenju beskrajnih gramatičkih detalja i vokabulara, već govor, slušanje, pisanje, razumijevanje teksta. U perzijskom jeziku nema rodova ni članova, ima poetičan prizvuk i meki izgovor. Tek tri glasa se razlikuju od hrvatskog jezika, a pitanja se postavljaju izmjenom intonacije govora, a ne posebnom konstrukcijom rečenice.

Izvedbeni program perzijskog jezika temelji se na knjizi instituta Sa’di, a vodi ga hrvatski profesor s dugogodišnjim znanjem Irana i perzijskog jezika. U suradnji s institutom, moguće je ostvariti i besplatno putovanje u Iran s ciljem jačanja znanja perzijskog jezika. Prvih mjesec dana učenja nastoji se savladati pisanje i čitanje na arapskom pismu, a potom se kreće s laganim tekstovima i osnovnim gramatičkim pravilima, uz audio i video sadržaje o jeziku i kulturi Irana. Svi polaznici su također pozvani da sudjeluju u kulturnoj suradnji Irana i Hrvatske.

Danas je perzijski postao zanimljivim jezikom zbog svog položaja, pisma i povijesti, kao i trenutačnih političkih, kulturnih i gospodarskih utjecaja na Bliskom istoku i u svijetu. Pruža govornicima dolazak na veliko iransko tržište i tržišta okolnih zemalja u svim oblicima suradnje, te se smatra velikom prednošću za sve koji su zainteresirani za Bliski istok. Također daje mogućnost privlačenja suradnje s Irancima u Hrvatskoj, posebice na području energetike, brodogradnje, biotehnologije, kulturologije, povijesti i umjetnosti.

Iskoristite priliku ovog jezika, i počnite učiti perzijski jezik već danas! Kroz dva mjeseca s lakoćom ćete čitati ovaj tekst velikog pjesnika Sa’dija:

بنی آدم اعضای یک پیکرند
که در آفرينش ز یک گوهرند
چوعضوى به درد آورد روزگار
دگرعضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بی غمی
نشاید که نامت نهند آدمی

Vedran Obućina, voditelj tečaja perzijskog jezika, već se 14 godina bavi Iranom kao politolog i kulturolog, te završava doktorat na Sveučilištu Mofid u Iranu. Perzijski jezik je do sada koristio u mnogobrojnim poslovima, te stekao veliko iskustvo u doticaju Irana i Europe. Trenutačno vodi tečaj perzijskog jezika, piše analize o Bliskom istoku, stvara gospodarske veze Irana i Hrvatske, te je član Hrvatsko-iranskog društva Irandust.

Cijena tečaja je  20kn/h a tečaj se održava 1 x tjedno x 2 sata.

Upisi traju do 18.03.2016. godine, nakon čega kreće tečaj.

Sve prijave će se obraditi nakon isteka roka za upise kada će sve prijavljene kontaktirati profesor te po Vašem slobodnom vremenu će se odrediti termini održavanja tečaj perzijskog jezika.

Dodatne informacije:

više o tečaju možete saznati na web i fejs stranicama Kluba mladih Rijeka: www.klubmladihrijeka.hr/tecajevi-jezika/perzijski
e: klubmladihrijeka@gmail.com
m: 091/345-6714 i 095/85-33003

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Kastvu započinju radovi proširenja gradilišta na Crekvini

Od utorka 19. siječnja privremeno neće biti moguće parkiranje na Crekvini radi daljnjeg širenja gradilišta.Za stanovnike stare jezgre osiguran je ...