Početna - GOSPODARSTVO - Nelegalno miješanje goriva Autotrolej “koštalo” 2,5 milijuna kuna
autotrolej

Nelegalno miješanje goriva Autotrolej “koštalo” 2,5 milijuna kuna

Inspektori Carinskog ureda Rijeka naplatili su Autotroleju čak dva i pol milijuna kuna zbog trošarinskog prekršaja počinjenog tijekom 2015. godine, miješanja biodizela i dizelskog goriva u tankovima autobusa, potvrđeno je iz Carinske uprave nakon upita Novog lista.

Carinski inspektori utvrdili su da je u tankovima autobusa Autotroleja tijekom 2015. godine, kada je na čelu tog komunalnog društva bio Željko Smojver, čak 755 tisuća litara biodizela izmiješano s eurodizelom, čime je učinjen trošarinski prekršaj, budući da se na čisti biodizel ne plaća trošarina, dok se na mješavine eurodizela i biodizela trošarina plaća u jednakom iznosu kao za plinska ulja, odnosno dizelsko gorivo. Osim toga, carinski inspektori u svom su nalazu utvrdili i da Autotrolej nema ovlasti za proizvodnju goriva, a miješanje biodizela i dizela smatraju proizvodnjom nove vrste goriva, odnosno trošarinskog proizvoda.

Carinski inspektori Autotroleju su odrezali 2,3 milijuna kuna za neplaćenu trošarinu i još dvjesto tisuća kuna pripadajućih kamata. Iznos je to za koji je Autotrolej, primjerice, mogao nabaviti novi zglobni autobus.

Iz Carinske uprave Ministarstva financija naglašavaju kako je riječ o prekršaju koji se sustavno suzbija u cijelom EU-u.
– Napominjemo da se protupravna pojavnost miješanja biodizela i fosilnog goriva kao modus počinjenja trošarinskih prekršaja sustavno suzbija i sankcionira u svim državama članicama EU-a, pa tako i u RH – poručuju u vezi s ovim slučajem iz Carine.

Inspekcijski nadzor kojim je utvrđen trošarinski prekršaj započeo je još u rujnu 2016. godine, a protegao se i na prvi dio 2017. godine.
– Područni carinski ured Rijeka, Carinski ured Rijeka obavio je porezni nadzor kod obveznika KD Autotrolej d.o.o. Školjić 15, Rijeka. Predmet nadzora bila je kontrola poslovne i knjigovodstvene dokumentacije, a u svezi provedbi odredbi Zakona o trošarinama (Narodne novine broj 22/2013-120/2015) u dijelu oporezivanja energenata, te kontrole prometa energenata koji se koriste u poslovanju nadziranog društva – potvrdili su nam iz Carinskog ureda.
Ispektori su »češljali« način na koji je gorivo trošeno tijekom 2015. godine, na koncu utvrdivši da je dolazilo do miješanja biodizela i dizela u tankovima autobusa, čime je počinjen prekršaj.

U Autotroleju su, kako neslužbeno saznaje Novi list, ovaj nalaz inspekcije i naplata trošarine do sad bili skrivani kao strogo čuvana tajna, unatoč tome što je Željko Smojver, direktor u vrijeme kad je prekršaj prema nalazu inspekcije počinjen, još 2016. godine otišao iz Autotroleja, prešavši u upravu tada novoosnovanih gradskih društava Rijekaplus i Poslovni sustavi. Na mjestu direktora naslijedio ga je Marin Rajčić, koji je nedavno, na polovici četverogodišnjeg mandata, iznenada podnio neopozivu ostavku objasnivši je obiteljskim razlozima, no do odabira novog direktora i dalje je na čelu uprave Autotroleja.

Njemu smo poslali upit kako je došlo do počinjenja trošarinskog prekršaja, s obzirom da su odgovorni u javnoj prijevozničkoj firmi trebali biti upućeni u trošarinske propise vezane uz nabavku i trošenje goriva u vozilima. Zanimalo nas je i tko je odgovoran za počinjeni prekršaj, te je li itko u Autotroleju zbog toga sankcioniran. U konačnici, zanimalo nas je i kako se naplaćeni iznos odrazio na poslovanje Autotroleja i cijenu njegovih usluga.

Iz uprave Autotroleja odgovaraju kako je carinski nadzor proveden za razdoblje od 1. srpnja 2013. godine do 11. listopada 2016., »s fokusom na period kada se koristio biodizel, od ožujka 2015. do siječnja 2016. godine, znači duže razdoblje, dok je Marin Rajčić na mjesto direktora imenovan 1. kolovoza 2016. godine.«
Iz Autotroleja naglašavaju i da je, iako je iznos od dva i pol milijuna kuna trošarine plaćen, u tijeku žalbeni postupak.

– Kako navedeni postupak nije pravomoćno okončan,  ne možemo odgovarati na konkretne navode  koji se odnose na sam postupak. Nakon rješenja po žalbi na porezno rješenje detaljno ćemo odgovoriti na vaše zahtjeve dostavom svih relevantnih podataka. Uglavnom možemo reći da osporavamo da bi postojala odgovornost ili dug po takvom rješenju. Smatramo da je KD Autotrolej  na pravilan i propisan način upravljao svim procesima pa tako i procesima koji se odnose na trošarinske proizvode. Autotrolej  je kupovao biodizel i eurodizel, ista goriva su skladištena u posebnim spremnicima, a  istakala su se na posebnim mjestima. Nije dolazilo do mješanja goriva. Ostalo ne možemo komentirati,  to će biti u žalbenom postupku dokazivano.

Imajući u vidu izneseno, možemo odgovoriti samo na neka od postavljenih pitanja koja se odnose na postupak rada KD-a Autotrolej d.o.o. pri korištenju biodizela. Nadalje,  KD Autotrolej d.o.o. koristi kao pogonsko gorivo stlačeni prirodni plin, dizel, a koristio je i biodizel. Miješanje dizela i biodizela je zabranjeno. KD Autotrolej d.o.o. je propisao protokol, odnosno upute radnicima u vezi s postupanjem sa spomenutim gorivima, pa se  osporava tvrdnja da bi dolazilo do miješanja biodizela i dizela – stoji u dopisu Autotroleja, piše Novi list.

Zanimalo nas je i iz kojih je sredstava plaćen iznos trošarine i kamata te kako je to utjecalo na poslovanje Autotroleja i cijenu usluge prema korisnicima.
– KD Autotrolej nema nikakvih obveza prema Carini,  trošarine su  podmirene i iste  nisu od utjecaja na cijene usluge prema korisnicima. Kao što je opće poznato, cijene karata Autotroleja se nisu mijenjale godinama, odgovorili su iz Autotroleja, navodeći i kako po pitanju eventualno izrečenih kazni odgovornim osobama za trošarinski prekršaj »nije doneseno pravomoćno rješenje kojim bi se zapriječila kazna bilo kojoj odgovornoj osobi KD-a Autotrolej d.o.o.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...