Početna - IZDVOJENO - Nismo ostvarili rast, nema izvoza i neće biti bolje
Proračun
foto: web

Nismo ostvarili rast, nema izvoza i neće biti bolje

Pred saborskim zastupnicima se našao rebalans proračuna za ovu godinu kojim se prihodi državnog proračuna povećavaju za 3,98 milijardi kuna, na 117,1 milijardu kuna, dok se rashodi povećavaju za sto milijuna kuna na 130,7 milijardi kuna.

Vlada je donijela svoje odluke o strukturnim reformama koje je potrebno provesti u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj politici i reorganizaciji državne uprave i pravosuđa. Ministar financija Slavko Linić pred Saborom brani rebalans proračuna. Objašnjava da je projekcija rasta za ovu godinu bila prerizična te da je zbog toga došlo do rebalansa. Rebalansom je predviđeno povećanje proračunskih prihoda za četri milijarde kuna na 117 milijardi kuna.

Linić je uvodno podsjetio da su proračunski rashodi rasli zbog uplate u proračun EU, ali da punopravno članstvo istovremeno nije osiguralo veći izvoz i gospodarski rast, koji je u izvornom proračunu bio projiciran na 1,3 posto.

U sklopu rebalansa Vlada je predložila izmjene Zakona o doprinosima kojima se povećava opća stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje s 13 na 15 posto, što bi u proračun već ove godine ‘upumpalo’ milijardu i šesto milijuna kuna prihoda. Smanjene su i osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika i to za šest posto. Ukinuti su i dodaci za vjernost službi nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina radnog staža. Linić je, između ostalog, u intervjuu jasno naglasio da je Hrvatska u teškom stanju te da su zbog toga bili primorani na ovakve mjere.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) 2. Liburnija Cup donosi nova košarkaška uzbuđenja u Opatiji

Ovog vikenda u Sportskoj dvorani Marino Cvetković igra se 2. Liburna Kup u košarci, najavili su predstavnik organizatora Robert Bobo ...