Početna - IZDVOJENO - Novi CT uređaj u KBC Rijeka
Novi CT uredaj

Novi CT uređaj u KBC Rijeka

Cijelo ljudsko tijelo novi CT uređaj KBC-a Rijeke može pregledati za svega 5 sekundi. Na dan će se na njemu moći pregledati pedeset pacijenata. Unaprijedit će dijagnostiku bolesti srca, krvnih žila, mozga, crijeva, glave i vrata. Osim što bi trebao prepoloviti liste čekanja, smanjenim zračenjem pacijentima će dodatno sačuvati zdravlje.

Uz ovaj uređaj za skeniranje cijelog tijela bit će potrebno svega nekoliko sekundi, za pregled koji je do sada trajao i do sat vremena. KBC Rijeka je dobio jedan od najmodernijih uređaja vrijedan 8,5 milijuna kuna. Zahvaljujući njemu lista čekanja bi se trebala prepoloviti.

Novi CT uređaj predstavlja velik iskorak, kako za radiološku dijagnostiku, tako i za KBC Rijeka u cjelini, upravo zbog otvaranja novih dijagnostičko-terapijskih mogućnosti. Uređaj omogućuje kompletnu dijagnostiku hospitalnih bolesnika riječkog lokaliteta te stvara dijagnostičke preduvjete za uvođenje novih metoda liječenja. Ovakav način dijagnostike od presudnog je značaja za bolesnike s akutnim bolestima krvožilnog sustava, poput moždane cirkulacije, plućnih arterija ili aorte koji su do sada morali biti transportirani na Sušak samo zbog dijagnostičkih postupaka što je izravno ugrožavalo njihov život.

Najveći pomaci mogu se očekivati u dijagnostici srca i krvnih žila, virtualnoj endoskopiji crijeva, procjeni opskrbe mozga kod akutnog neurovaskularnog poremećaja te dijagnostici glave i vrata. U dječjoj radiologiji očekuje se smanjenje potreba za općom anestezijom zahvaljujući brzini skeniranja, te smanjenje doza zračenja koje su u toj dobi vrlo ozbiljna prijetnja i razlog odustajanja od CT dijagnostike.

Novi CT uređaj rezanjem su vrpce svečano pustili su rad najmlađa liječnica Zavoda Tijana Grubešić i najmlađi tehničar Grga Marković.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...