Početna - IZDVOJENO - Novi film Astronomskog centra Rijeka Neukrotivi Svemir – izvor života
astro-press
foto: Rijeka sport d.o.o.

Novi film Astronomskog centra Rijeka Neukrotivi Svemir – izvor života

Od srijede, 2. studenog 2016. godine, Astronomski centar Rijeka započet će s prikazivanjem novog filma u digitalnom planetariju Neukrotivi Svemir – izvor života.

Kroz film gledatelje vodi Mia Negovetić, mlada pjevačica u usponu, a za tonsko snimanje i produkciju pobrinuo se poznati glazbenik i producent Olja Dešić.

U ovom nadahnjujućem putovanju gledatelji mogu uživati u sjaju različitih svjetova u Sunčevom sustavu i okrutnosti žarećeg Sunca. U filmu napuštamo naš dom kako bi vidjeli mjesta rođenja i umiranja zvijezda i još dalje od toga, daleko od ruba Mliječne staze do nezamislivog broja galaksija. Publika saznaje više o povijesti astronomije, izumu teleskopa te o današnjim divovskim teleskopima koji omogućuju istraživanje još dubljeg Svemira.

Film za hrvatsko tržište pripremio je i realizirao: Rijeka sport d.o.o. (upravljač Astronomskog centra Rijeka).

Raspored prikazivanja filma i više o samom filmu pronađite na www.astronomski-centar-rijeka.hr.

ESO – European Souther Observatory

European Souther Observatory (ESO) je eminentna međuvladina organizacija za znanost i tehnološku organizaciju u astronomiji. Provodi ambiciozan program fokusiran na projektiranje, izgradnju i rad moćnih kopnenih objekata za astronomska promatranja kako bi se omogućila važna znanstvena otkrića. ESO također igra vodeću ulogu u promociji i organizaciji suradnje u astronomskim istraživanjima.

ESO upravlja s tri jedinstvena opažačka mjesta svjetske klase u pustinji Atakami  u Čileu: La Silla, Paranal i Chajnantor. Svake godine organizacija zaprimi preko 2.000 zamolbi za uporabu njihovih teleskopa, pa tako i ovih teleskopa.

ESO je najproduktivnija Zvjezdarnica na svijetu što godišnje rezultira znanstvenim radovima u mnogim recenziranim publikacijama; samo u 2013. godini preko 840 radova temeljilo se na temelju podataka koje je objavio ESO.

 

Kratki sadržaj filma NEUKROTIVI SVEMIR – IZVOR ŽIVOTA

Noćno nebo, istovremeno prekrasno i tajanstveno, bilo je tema priča uz logorsku vatru, davnih mitova i izazivalo je divljenje od davnina. Želja za razumijevanjem Svemira moglo bi biti jedna od najstarijih čovječanstva. Tek nedavno smo zaista počeli shvaćati svoje mjesto u bespućima Svemira. Kako bi naučili o tijeku nebeskih otkrića, od teorija drevnih Grka pa do današnjih moćnih teleskopa, pozivamo vas da pogledate Neukrotivi Svemir – izvor života.

Od mladog grčkog redatelja Theofanisa N. Matsopoulosa, uz glazbenu podlogu norveškog skladatelja Johana B. Monella,  gledatelji mogu uživati u sjaju različitih svjetova u Sunčevom sustavu i okrutnosti žarećeg Sunca. U filmu napuštamo naš dom kako bi vidjeli mjesta rođenja i umiranja zvijezda i još dalje od toga, daleko od ruba Mliječne staze do nezamislivog broja galaskija. Publika saznaje više o povijesti astronomije, izumu teleskopa te o današnjim divovskim teleskopima koji omogućuju istraživanje još dubljeg Svemira.

Redatelj Theofanis N. Matsopoulos opisao je film kao “šareno i inspirativno putovanje…slike su zapanjujuće i govore same za sebe pokazujući koliko daleko nas je odvela ambicija čovječanstva sa željom da upoznamo i razumijemo Svemir.”

Prvi dugometražni film za planetarij na svijetu za besplatno prikazivanje, izdan je u visokoj rezoluciji 4k formatu za planetarije diljem svijeta na besplatnu uporabu.

Film je nastao za ESO Supernova Planetarium and Visitor Centre čije je otvorenje zakazano za 2017. godinu. Do tada, film će se prikazivati u planetarijima diljem svijeta, a svjetska premijera održala se u novom digitalnom planetariju Eugenides Foundation u Ateni u Grčkoj i u Hamburg Planetarium u Njemačkoj 22. lipnja 2015. godine.

Film je sinkroniziran i dostupan za prikazivanja na sljedećim jezicima: bugarski, češki, francuski, grčki, kineski, korejski, mađarski, mandarinski, nizozemski, njemački, poljski, rumunjski, ruski, slovački, španjolski (kastiljski), švedski i talijanski.

 

 

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Sljedećeg vikenda kreće Bela Nedeja

Kako u svom obraćanju javnosti navodi gradolnačelnik grada Kastva, ovogodišnje izdanje Bele nedeje će se održati sljedećeg vikenda. Nakon prošlogodišnjeg ...