Početna - IZDVOJENO - Novi vlasnik vile Ransonnet u Opatiji

Novi vlasnik vile Ransonnet u Opatiji

U Opatiji se već duže vrijeme preuređuje povijesna vila, Vila Kremešek (ex Ransonnet), smještena uz more, blizu samog sjedišta Grada Opatije.
Javnost je osjetljiva na sječu zelenila koja se dogodila u okućnici ove vile koja je iz državnog prešla u privatno vlasništvo, a posebno se puno komentara na društvenim mrežama razvilo nakon što je posječena i prorijeđena gusta šuma bambusa.
Na zahtjev novog vlasnika za izdavanjem konzervatorskih uvjeta za obnovu vile i perivoja, Konzervatorski odjel u Rijeci zatražio je izradu konzervatorskog elaborata, kao i detaljnog elaborata zdravstvenog stanja vegetacije, odnosno svakog stabla u perivoju, a kao podlogu za izradu projekta uređenja. Bonitetna analiza vegetacijskog pokrova izrađena u ožujku 2020. godine, pokazala je generalno vrlo loše stanje vegetacije koja se desetljećima nije održavala (najmanje 70 godina), niti se o njoj stručno brinulo. Utvrđeno je da su pojedina stabla (hrastovi, čempresi i magnolija) bolesna te da je potrebna zamjenska sadnja.
Izgled budućeg uređenja i izgleda perivoja prikazan je na vizualizacijama koje se nalaze na ulazima u gradilište. Osim uvođenja novog kolnog i vatrogasnog pristupa vili, projekt je u najvećoj mogućoj mjeri nastojao postići povijesni izgled perivoja.

Od države je vilu kupio zagrebački poduzetnik Jozo Dragan, još jednom promijeniti ime. Nosit će ime po novom vlasniku, vila Dragan, a isto će ime dobiti i povijesni perivoj iz 1887. godine.

Poduzetnik Jozo Dragan kupio je od države vilu Kremešek u Voloskom kod Opatije za 20,3 milijuna kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Jedna osoba ozlijeđena prilikom prometne nesreće na staroj cesti preko Učke!

Zbog izlijetanja kamiona na županijskoj cesti Vela Učka – Poklon, ova je cesta trenutno zatvorena za sav promet! Prema prvim ...