Početna - IZDVOJENO - Novi zakon u Francuskoj: Supermarketi više ne smiju bacati hranu!
siromastvo

Novi zakon u Francuskoj: Supermarketi više ne smiju bacati hranu!

Francuski parlament je jednoglasno izglasao zakon koji zaslužuje svaku pohvalu i koji treba služiti kao primjer ostalim zemljama svijeta! Prema novom zakonu  veliki supermarketi će morati donirati viškove hrane u humanitarne svrhe, umjesto da je uništavaju kemijskim procesima kakva je dosad bila praksa.

“Skandalozno je vidjeli koliko se jestive hrane baca u kante za smeće i uništava u supermarketima”, obrazložio je član socijalističke stranke Guillaume Garot koji je i predložio ovakvu mjeru. Francuska vlada zakon je donijela jednoglasno što je iznimno rijetko.

Ovakav potez naišao je  odobravanje različitih društvenih skupina za zaštitu okoliša, dobrotvornih i prehrambenih organizacija, čiji aktivisti pozivaju na slične zakone u svijetu.

Prema ovome zakonu, supermarketi će morati poduzeti potrebne mjere kako bi se spriječilo bacanje hrane, pa će tako biti prisiljeni da doniraju neprodanu, ali jestivu hrane u humanitarne svrhe ili kao hranu za životinje. Onu najmanje upotrebljivu će donirati za kompostiranje. Supermarketi veći od 400 metara kvadratnih će morati potpisati ugovore s humanitarnim ustanovama o doniranju viška robnih zaliha.

Koliko je ova odluka dobra i hvale vrijedna pokazuje činjenica da Francuzi godišnje bacaju 20  do  30kg  po osobi, što se procjenjuje na svotu od 12 do 20 milijardi eura godišnje. Ovom mjerom francuska vlada želi smanjiti te iznose upola do 2025. godine, a bilo bi i više nego dobro da ovakav presedan postane praksa u svim državama.

Britanski supermarketi su također imali praksu da industrijskim kemikalijama uništavaju hranu kojoj je istekao rok trajanja, no to je sada zakonom zabranjeno, piše Independent.

Zabilježeno je i nekoliko pokušaja kaznenog progona u Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko godina za osobe koje su iz kanti za smeće uzimale hranu odbačenu iz supermarketa, unatoč tome što to rade socijalno najugroženiji slojevi, kao što su beskućnici.

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400.000 tona hrane, a gladnih je sve više i više. I mi želimo  ovakav zakon po uzoru na Francusku!

Izvor: telegram.hr/liburnija.com

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Prvenstvu Hrvatske u karateu David Milinovich iz Jurdana osvojio 1. mjesto

Iako pod posebnim uvjetima održano je Prvenstvo Hrvatske u Karateu za kadete, juniore i U 21 održano u dvorani mladosti ...