Početna - IZDVOJENO - Novitet u KBC-u: I u Rijeci ultrazvuk s kontrastnim sredstvom umjesto CT-a i MR-a
kbc rijeka

Novitet u KBC-u: I u Rijeci ultrazvuk s kontrastnim sredstvom umjesto CT-a i MR-a

Ultrazvuk s kontrastnim sredstvom metoda je koja se u svijetu primjenjuje više godina, a od sredine ovog mjeseca u dijagnosticiranju promjena na jetri počet će je primjenjivati i radiolozi Kliničkog bolničkog centra Rijeka. U odnosu na klasične dijagnostičke metode, poput kompjutorizirane tomografije (CT), radi se o pretrazi koja pacijenta ne izlaže ionizirajućem zračenju, dok je znatno dostupnija u odnosu na magnetsku rezonancu (MR), čije su liste čekanja dugogodišnji problem.

Suradnja s Ljubljanom

Četvero radiologa riječke bolnice sredinom je godine prošlo edukaciju koja je održana u suradnji s Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana. Dr. Tiana Grubešić, specijalizantica radiologije, bit će jedna od zasad četiriju riječkih liječnika koji će pregledavati pacijente uz pomoć nove metode.

– Ultrazvuk s kontrastnim sredstvom predstavlja nadogradnju klasičnog ultrazvuka. Pomoću njega, na promjeni koju vidimo klasičnim ultrazvukom, pratimo i prokrvljenost te promjene, što omogućava točniju karakterizaciju. Ultrazvuk s kontrastom ima prednosti u činjenici što pomoću njega ne izlažemo pacijenta ionizirajućem zračenju, a što se tiče prednosti u odnosu na magnetsku rezonancu treba reći da je to skupa pretraga s dugim listama čekanja. Primjenom ultrazvuka s kontrastnim sredstvom možemo dobiti odgovor bez potrebe za daljnjom dijagnostikom magnetskom rezonancom ili CT-om te time skraćujemo vrijeme do dijagnoze i smanjujemo liste čekanja – objašnjava dr. Grubešić.

Pomoću ultrazvuka s kontrastnim sredstvom u realnom se vremenu kontinuirano prati kako se ponaša pojedina promjena, odnosno kako je prokrvljena, za razliku od CT-a i MR-a gdje se promjena snima u točno određenim vremenskim razmacima nakon aplikacije kontrastnog sredstva.

Ultrazvuk s kontrastnim sredstvom i u svijetu se najčešće primjenjuje upravo kod promjena na jetri, iako je njegova primjena puno šira. Dr. Grubešić ističe da se planira i širenje spektra primjene ultrazvuka s kontrastnim sredstvom i kod dijagnostike promjena na gušterači, kao i na bubrezima.

– Ultrazvuk s kontrastnim sredstvom može se koristiti i kod ultrazvučnih pregleda srca i pregleda krvnih žila jer pojačava signal krvnih žila, odnosno protoka krvi što ne omogućuje detekciju znatno manjih promjena u odnosu na klasični ultrazvuk – dodaje dr. Grubešić.

Lakši postupak

U slučaju jetre indikacija za ovakvu pretragu jest novootkrivena lezija jetre. Ukoliko liječnik utvrdi novootkrivenu tvorbu na jetri koju ne može sa sigurnošću karakterizirati, a kod pacijenta nije uočena na prethodnom ultrazvuku ili je pak to prvi ultrazvuk, ultrazvuk s kontrastnim sredstvom pomoći će mu pri određivanju je li promjena dobroćudna ili zloćudna te time olakšati daljnji terapijski postupak.

– Primjerice, na ovaj način možemo otkriti dobroćudne promjene poput hemangioma, fokalne nodularne hiperplazije, adenoma, ali i primarnih ili sekundarnih tumora. Dakle ovom metodom možemo definitivno reći je li promjena benigna ili maligna, a onda je možemo i detaljnije odrediti. Kod dijagnostike karcinoma jetrenih stanica kada prema protokolu trebaju biti zadovoljene dvije slikovne metode, ova metoda može poslužiti kao dopunska slikovna metoda uz CT ili MR – kaže dr. Grubešić.

Kontrastno sredstvo koje se koristi ostaje isključivo u krvnom sustavu u kojem ostaje između 12 i 15 minuta, nakon čega ga pacijent izdiše, budući da je kontrastno sredstvo zapravo otopina mikromjehurića plina. S obzirom na drugačiji princip eliminacije kontrastnog sredstva u odnosu na kontrastna sredstva koja se koriste kod CT-a i MR-a, kod primjene ultrazvučnog kontrasta nisu zabilježene znatnije nuspojave, a studije procjenjuju da se njegovi štetni učinci kreću oko 0,01 promila.

I: Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Otvorene prijave na STEM radionice u inoLAB-u u Kastvu

Udruga za promicanje informatičke kulture E-Kastav od ove školske godine provodi radionice programiranja i robotike. Učenici se mogu prijaviti na ...