Početna - IZDVOJENO - Obersnel se više neće sastajati s Kriznim eko stožerom Marišćine
Vojko Obersnel
web

Obersnel se više neće sastajati s Kriznim eko stožerom Marišćine

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poslao je otvoreno pismo Kriznom eko stožeru Marišćini u kojem je rekao da se ‘zbog manipulacije činjenicama i izigravanja njegova povjerenja te dobre volje’, više neće sastajati s članovima te udruge.

Obersnel je također otvorenim pismom odgovorio na otvoreno pismo tog eko stožera, poslano polovicom studenoga, u kojemu tvrde da ih Obersnel izbjegava primiti na razgovor, traže odgovor na pitanje hoće li se ispuniti ugovorne obveze po kojima odlaganje nesortiranog otpada u kasete na Marišćini treba trajati tri godine, a nakon toga odlagalište mora biti vraćeno u prvotno stanje te upozoravaju da se ne provode odredbe studije o ekološkom odlaganju otpada na Marišćini.

Gradonačelnik navodi da je primio članove Kriznog eko stožera nekoliko puta odgovarajući na sva njihova pitanja te tvrdi kako su oni te informacije izvrtali i njima se koristili za manipuliranje.
Jedan od primjera je stalno upozoravanje Kriznog eko stožera na moguće onečišćenje izvorišta pitke vode u slijevu Rječine iako je poznato da vode s Marišćine odlaze na drugu stranu, prema moru, te da su kasete na Marišćini vodonepropusne, navodi Obersnel.
Eko stožer svojim informacijama nepotrebno uznemiruje i plaši javnost, kao nedavno, prilikom izlaganja pogrešnih podataka o koncentraciji benzena na području Marišćine, stoji u gradonačelnikovu otvorenom pismu.

Studija ekološki utemeljenog gospodarenja komunalnim otpadom grada Rijeke i okolice, koju je Čistoća naručila od Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, dorađuje se te još nije dovršena pa se ne skriva ni u čijoj ladici, navodi Obersnel. Ističe da je u ožujku ove godine dovršena prva faza studije koja pokazuje analizu sadašnjeg stanja te razrađuje prijedlog tehnološkog rješenja odvojenog prikupljanja otpada. Odmah je naručena i izrada druge faze koja bi, dodaje Obersnel, uz procjenu troškova za realizaciju novog sustava, opis zbrinjavanja sirovina pogodnih za reciklažu i program edukacije građana, trebala definirati kako bi se moglo postići maksimalno odvojeno prikupljanje otpada.

Kako se ne bi gubilo previše vremena, iako studija još nije sasvim završena, navodi Obersnel, komunalna tvrtka Čistoća provela je postupak za nabavu 2900 novih spremnika za otpad, od čega 750 plavih za papir, 700 narančastih za višeslojnu tzv. tetrapak-ambalažu, 1050 žutih za prikupljanje metala, stakla i plastike, 400 zelenih za komunalni otpad te 300 kompostera za biootpad, što će omogućiti odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima.
Projekt počinje na području općine Viškova.
Obersnel ističe i da Čistoća na godinu zaradi oko milijun kuna od prodaje odvojenog otpada pogodnog za recikliranje te da sve radi u skladu s dozvolama i zakonom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...